Terapija sokovima - snaga voća i povrća

Terapija sokovima - snaga voća i povrća

Autor: | 23/10/2015

0

Dobro je poznato da je zdravlje neraskidivo povezano sa načinom ishrane i sve više dobija na značaju. Bez obzira na to o kakvom režimu ishrane je reč uvek se ističe značaj konzumiranja svežeg voća i povrća. Čuveni dijetetičar Norman Voker, koji je živeo sto osamnaest godina, početkom prošlog veka predstavio je terapiju sokovima kao način izlečenja organizma, što je sve popularniji metod i na našim prostorima.

Suština takozvane sokoterapije bazira se na tvrdnji da prirodni sokovi mogu efikasno da izleče najrazličitije bolesti. Utemeljivač lečenja sokovima smatrao je da bi čovek trebalo da pije sokove u onoj meri u kojoj mu to pruža zadovoljstvo, ali da je za postizanje uočljivih rezultata neophodno da konzumira najmanje šeststo mililitara.

Kao pobornik neprerađenih namirnica, takozvane žive hrane, Voker je isticao da naše telo takvu hranu preradi za nekoliko minuta, dok mu je za ostale namirnice potrebno i nekoliko sati. Sokovi organizmu obezbeđuju sve potrebne sastojke - vitamine, minerale, aminokiseline, mineralne soli, enzime.

Sokovi su ukusniji od konzumiranja celog ploda. Njihov blagotvorni uticaj ogleda se i u poboljšanju razmene materija u organizmu, istovremeno pospešujući izbacivanje suvišne tečnosti i nagomilanih toksina.

Važno je znati da je za pripremanje prirodnih sokova potrebno pridržavati se određenih pravila kako bi terapija bila uspešna, odnosno kako bi bio postignut željeni efekat. Voće i povrće mora da bude sveže, zrelo, nikako prezrelo, i po mogućnosti proizvedeno organski. Pre upotrebe potrebno je temeljno oprati plodove koje će električni sokovnik obraditi.

Prema Vokerovom učenju pojedini sokovi podržavaju tonus celog organizma, a neki leče i konkretne bolesti. Svi sveže ceđeni sokovi podižu imunitet. Za jutarnju glavobolju i pospanost idealan je sok od tri šargarepe, dve jabuke i pola cvekle, a za priliv energije - tri šargarepe, dve pomorandže, koren celera i tri jabuke.

JABUKA - Pomaže kod gojaznosti i dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti jetre i bubrega, reumatizma, žučnog kamenca i kamena u bubregu, hroničnog kolitisa, gihta i dizenterije.

MALINA - Skida povišenu temperaturu, podstiče znojenje, čisti žuč, pospešuje izbacivanje peska iz bubrega, jača imunitet i srce, normalizuje krvnu sliku.

KUPINA - Idealna je u borbi protiv prehlade jer je puna blagotvornih vitamina i minerala. Ima blago umirujuće dejstvo, utoljava žeđ, osvežava i hrani organizam. Uspešno reguliše povišenu temperaturu.

TREŠNJA - Podstiče cirkulaciju melatonina u telu i osigurava bolji san. Za lečenje reume trebalo bi osam dana uzastopno piti sok od svežih trešanja, tri puta na dan po jednu čašu.

VIŠNJA - Poboljšava metabolizam, jača imuni sistem, povećava apetit i koristi se kod kašlja.

ANANAS - Dobar je za poboljšanje funkcije bubrega i jetre i sadrži supstancu koja je prirodni sagorevač masti. Pomaže da se telo revitalizuje. Sok od ananasa preporučuje se za lečenje astme.

BRESKVA - Jača srčani mišić i leči srčanu aritmiju. Pomaže kod anemije i gastritisa. Sok od breskve preporučuje se osobama sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma.

CRNA RIBIZLA - Odlična je u slučajevima nedostatka vitamina, anemije, gastritisa sa niskim nivoom kiseline, bronhitisa, gripa i angine. Uspešno se bori protiv virusa, jača imuni sistem i veoma je bogata vitaminom C.

CRVENA RIBIZLA - Preporučuje se za lečenje kardiovaskularnog sistema, čireva, kožnih bolesti, reumatizma, prehlade i gihta.

GROŽĐE - Pomaže kod umora i stresa. Čisti bubrege i jetru i snižava holesterol.

LIMUN - Ima odlično dejstvo na alkalizaciju organizma. Treba ga piti sa toplom vodom u razmeri 1 : 10. Odličan je antioksidans koji stimuliše rad jetre.

POMORANDŽA - Sok od pomorandže efikasno je sredstvo protiv avitaminoze. Ukoliko se popije naiskap, poboljšava apetit i stimuliše rad creva.

GREJPFRUT - Prirodni je sok za nesanicu. Smanjuje holesterol, a krvni pritisak vraća u normalu.

KAJSIJA - Jača srčani mišić. Redovno konzumiranje pomaže i kod srčane aritmije.

KRUŠKA - Ima protivupalno dejstvo i pomaže kod bubrežnog kamenca.

LUBENICA - Sok od lubenice odličan je za lečenje edema povezanih sa kardiovaskularnim i bubrežnim problemima.

NAR - Dobar je za oporavak organizma posle teških bolesti ili operacija, a pomaže i kod anemije.


PRIRODNA MEŠAVINA ZA IMUNITET

* 500 g cvekle, 500 g limuna, 500 g šargarepe, 250 grama meda i 8 dl vode

Cvekla i šargarepa se očiste i izrendaju. U drugoj posudi iscedi se polovina limuna, a dobijeni sok pomeša se sa vodom i doda izrendanoj cvekli i šargarepi. Sadržaj se zatim poklopi i ostavi na hladnom mestu dvadeset četiri časa. Posle toga se procedi i dobijenom soku doda se med i sok od preostalog limuna. Sve se dobro izmeša, sipa u staklenu posudu i pije se trideset minuta pre jela.

* 500 g meda, oko 100 grama svežeg korena rena i 20 grama samlevene žalfije

Ren se izrenda i doda mu se med. Dobijenoj mešavini dodaje se žalfija i čuva se na hladnom mestu. Svakog dana odrasli bi trebalo da uzimaju kašiku mešavine, a deca jednu kašičicu. Terapija traje dvadeset dana, a zatim se prekida.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos