"Chevalier" je najbolji film Londonskog filmskog festivala

"Chevalier" je najbolji film Londonskog filmskog festivala

Autor: | 19/10/2015

0
Scena iz filma "Chevalier"

Komedija "Chevalier" grčke rediteljke Atine Rahel Cangari proglašena je za najbolji film Londonskog filmskog festivala, a veliko priznanje Britanskog filmskog instituta (BFI) dobila je i glumica Kejt Blanšet.

Poljski reditelj Pavel Pavlikovski, predsednik žirija u kojem su bili i glumci Čuetel Edžiofor i Kristin Skot Tomas, rekao je da je film o borbi ega šest muškaraca na jahti istovremeno "smešna komedija i veoma uznemirujući iskaz o stanju zapadnog društva".

Film "Chevalier" pobedio je mnogo hvaljene filmove "Beasts of No Nation" o detetu vojniku i "Son of Saul" o Holokaustu.

Cangari je na ceremoniji dodele nagrada u subotu veče zahvalila "svim snažnim ženama koje su je inspirisale, i svim snažnim muškarcima".

Nagradu za životno delo dobila je Kejt Blanšet, dobitnici dva Oskara.

Glumica je rekla da nikada o svom radu nije razmišljala kao o karijeri, ili čak izboru.

- Gluma je izabrala mene - kazala je.

Na festivalu u Londonu su prikazana dva filma u kojima je glumila - "Carol", o vezi dve lezbejke 1950-ih godina, i "Truth", o novinarki koja je otpuštena zbog priče o vojsci za vreme predsednika Džordža Buša Starijeg.

Ovogodišnji 59. filmski festival u Londonu stavio je snažan akcenat na rad talentovanih žena ispred i iza kamera. Pored toga što su glavne nagrade dobile žene, festival je otvorila britanska rediteljka Sara Gavron svojom političkom dramom "Suffragette".

Festival je zatvorio flim Denija Bojla "Stiv Džobs", u kojem osnivača kompanije "Epl" igra Majkl Fasbender.

Komentari (0)

Loading
, Foto:printscreen, Guliver/Getty Images hellomagazin