Olivera Jovićević: Zameraju mi što nisam oštrija

Olivera Jovićević: Zameraju mi što nisam oštrija

Autor: | 18/10/2015

0

Kao autor i voditelj emisije "Upitnik" na RTS, Olivera Jovićević već više od deceniju otvara sve teme važne za Srbiju. Do sada je ugostila više od stotinu ličnosti iz političkog života zemlje i okruženja, a na početku 12. sezone pitamo je da li ima u planu nešto da promeni i šta novo možemo da očekujemo.

- Imala sam potrebu za promenom i predlagala sam uredništvu RTS drugačiji format emisije. Iskustvo iz prethodnih sezona i ponavljanje istih tema i gostiju u svim našim i debatnim emisijama drugih televizija podstaklo me je da potražim ekskluzivne ličnosti van Srbije, ili da iz drugačijeg ugla razgovaram sa domaćim političarima. Stav kuće bio je, međutim, da emisija i ove sezone ide u istom izdanju. Što se tiče scenografije i vizuelnog - za to je potreban novac, a poznato je koliko finansijskih problema ima Javni servis. 

Ove jeseni sa programa RTS skinuto je nekoliko emisija. Šta je to što "Upitnik" čini trenutno možda najdugovečnijom političkom na RTS?
- Verujem da je to poverenje gledalaca.

U studio vam dolaze dragi i manje dragi gosti. Kako uspevate da sakrijete da vam neko nije naročito simpatičan?
- Da je do ličnih simpatija, neke bih češće volela da vidim u studiju zbog onoga šta i načina na koji govore, a neke bih iz istih razloga rado izbegla. Ali moj posao je da razgovaram sa svakim koga je za politički i javni život kandidovala glasačka kutija ili je dužan da građanima da važne odgovore.

Postoji li intervju koji biste sada potpuno drugačije uradili, na koji baš niste naročito ponosni?

- Ima više takvih emisija. Nisam ponosna kada se ogrešim o nekog gosta, ili kada "ispustim" sagovornika na važnom mestu ili načinim materijalnu grešku. Dešavalo mi se da noćima ne spavam posle propusta koji malo ko da je primetio. Ali takav je posao - jedanaest godina vodim političke debate uživo, neke od njih su veoma teške i delikatne, bez mogućnosti da u montaži, eventualno, ispravim grešku. Dešavalo se i da me najbliži prijatelji kritikuju zbog toga što neke sagovornike, kako kažu, nisam "razvalila", a kada ih pitam - koje pitanje nije postavljeno i šta bi ih ti pitao - oni se vade u stilu "dobro, pitao bih sve to, ali oštrije".

Imate li novinarsku maksimu od koje nikad niste odustali?
- Onu Krležinu - "Boriti se perom spada među najveća junaštva".

Kada se nađete u napetoj ili teškoj situaciji, kako sebe hrabrite, koju izreku tada najčešće izgovorite naglas?
- Prebrodila si i mnogo teže trenutke u životu. Glavu gore, šta je to za tebe!

Umete li da uživate u sitnicama i koje od njih uvek mogu da vam poprave dan?

- Uživam u porodici i ljubavi. Smeha i radosti, meni i mojim najbližima, nikada nije dosta.

 

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin