125. godina od smrti Vinsenta Van Goga - razlog da ove jeseni posetite Holandiju

125. godina od smrti Vinsenta Van Goga - razlog da ove jeseni posetite Holandiju

Autor: | 17/10/2015

0


Ako vam je potreban dobar izgovor da otputujete u Holandiju, na pravom ste mestu – povodom 125. godišnjice smrti Vinsenta Van Goga, u toj zemlji će sledeća tri meseca biti organizovane brojne izložbe posvećene velikom umetniku.


Muzej Van Goga u Amsterdamu

Oko 250 slika – četvrtina ukupnog broja sačuvanih dela čuvenog postimpresioniste – i brojna pisma koja su pripadala Van Gogu svoje mesto našli su u ovom muzeju, kojima su se u okviru trenutne postavke pridružila značajna dela njegovih kolega savremenika, poput Gogena ili Munka.

Poseta muzeju u ovom trenutku bila bi idealna prilika da uporedite dela velikih umetnika čiji razvoj sadrži brojne paralele i koji su se – svako na svoj način – borili sa dubokim osećanjem egzistencijalnog straha. Izložba će biti otvorena do 17. januara 2016. godine.

Muzej je otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 časova (petkom do 22 časa), a cena ulaznice za odrasle iznosi 17 evra.

Muzej Kroler-Miler u nacionalnom parku De Hoge Veluve

Smešten oko 100 kilometara istočno od prestonice Holandije, muzej Kroler-Miler daleko je manje poznat od svog "suparnika" u Amsterdamu. Nepravedno, mnogi će reći, s obzirom na to da sadrži drugu po redu najveću kolekciju Van Gogovih dela na svetu (oko 80 dela), koja je državi poklonjena 1938. godine, zajedno sa ključnim delima Pikasa, Gogena i impresionista.

U dvorištu od 200.000 kvadratnih metara nalazi se oko 150 skulptura, uključujući dela Rodena, Barbare Hepvort i Henrija Mura, tako da se zaista isplati posetiti ovo mesto.

Muzej je otvoren od utorka do nedelje, od 10 do 17 časova, cena karte za odrasle iznosi 17,5 evra.


Umetnikova kuća u Zundertu, Holandija

Van Gog je rođen 1853. godine u predivnom selu Zundert u blizini južne granice sa Belgijom. Ovo mesto posećuju gotovo isključivo najveći poštovaoci lika i dela velikog slikara, s obzirom na to da u kući nije izložena nijedna Van Gogova slika i da većina izloženih predmeta nije autentična – da biste zamislili život velikog umetnika 19. veka, morate se oslanjati na audio-vizuelno iskustvo.

Kuća otvara vrata posetiocima sredom, četvrtkom i petkom od 10 do 17 časova, kao i subotom i nedeljom, od podneva do 17 sati. Ulaznica za odrasle osobe iznosi 6 evra.


Muzej Noordbrabants, 's-Hertogenbosch

Udaljen 65 kilometara od Zunderta, muzej "Noordbrabants" 10. oktobra otvorio je izložbu dela nastalih u Van Gogovom rodnom mestu i provinciji Brabant.

Izloženo je 15 dela, uključujući rani slikarev autoportret i predivni primerak mrtve prirode iz 1884. godine. Još jedna izložba, ovde otvorena, bavi se umetnikovim usponom do slave.

Muzej je otvoren svim danima osim ponedeljkom, od 11 do 17 časova. Cena karte za odrasle osobe iznosi 12 evra.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin

Najnovije vesti