Pregrade su pravo rešenje za promenu rasporeda prostora u stanu

Pregrade su pravo rešenje za promenu rasporeda prostora u stanu

Autor: | 16/10/2015

0


Za nedostatak prostora u stanu rušenje nije uvek pravo rešenje. Pregrade ili paravani trebalo bi da budu od prirodnih materijala, da doprinesu intimi i uštede prostor

Ako niste zadovoljni rasporedom prostora u stanu, jer ne odgovara vašim potrebama, ne morate uvek da rušite i ponovo gradite zidove. Vrlo često problem možete da rešite i stavljanjem pregrada ili paravana, koje odvajaju prostor prema funkciji, a da se pritom zadržava utisak prostranosti.

Pregrade ili paravani na jednostavan način mogu da podele prostor, a iako im je primarna uloga arhitektonska, svojim dizajnom mogu bitno da utiču na kompletan izgled prostora, tako što će ga ulepšati i oplemeniti. Njih je, inače, ceo svet “pozajmio” iz japanske kulture stanovanja.

Pregrade ili paravani trebalo bi da budu od prirodnih materijala, funkcionalne, prilagodljive, originalnog dizajna, da doprinesu intimi i uštede prostor. Nije uvek potrebno zidati zid radi postizanja intimnosti, isti efekat se može postići i staklenim, perforiranim ili pregradama od bambusa.

One od čvrstih materijala mogu stilski da se uklapaju u ostatak stana, da budu od drveta, metala ili od staklene cigle, što predstavlja odlično rešenje ako imate moderno uređen dom. Staklena pregrada odvaja prostor ali ga istovremeno i povezuje u celinu jer je prozirna.

Najlakša i najjeftinija pregrada u stanu može se napraviti postavljanjem samostojećih paravana sa platnenim ili drvenim zidovima, sa različitim motivima. Pregrade do izražaja posebno dolaze u velikim prostorijama gde želimo da odvojimo kuhinju od trpezarije, ili spavaću od radne sobe.

Praktično rešenje pružaju i “šuplje” pregrade, to jest police koje obezbeđuju samo delimično vizuelno razdvajanje prostora, ali su zato vrlo dekorativne. Ovakve pregrade često se upotrebljavaju u manjim prostorima jer ih vizuelno ne smanjuju.

Sve su popularnije i viseće pregrade od poliestera, koje podsećaju na zavese. Takve pregrade koje se vešaju na plafon propuštaju dovoljnu količinu svetlosti, lako se održavaju i veoma lepo izgledaju.

Jedno od zanimljivijih rešenja je takozvani fleksibilni zid, “soft vol” koji može da se savije u željeni oblik. Dodatni plus ovakve pregrade je što obezbeđuje privatnost, ali istovremeno propušta svetlost. Struktura pčelinjeg saća omogućava jednostavno pomeranje i uklanjanje (presavije se i odloži).

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor

Najnovije vesti