Osam godina od smrti Tošeta Proeskog: Još uvek sanjam da smo zajedno

Osam godina od smrti Tošeta Proeskog: Još uvek sanjam da smo zajedno

Autor: | 16/10/2015

0

Na današnji dan, 16. oktobra, navršava se tačno osam godina od tragične smrti makedonskog pevača Tošeta Proeskog.

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, ali je odrastao u Kruševu, mestu kojem se uvek vraćao i u kojem počiva.

Dvadesetšestogodišnji umetnik tragično je stradao u automobilskoj nesreći u ranim jutarnjim časovima na autoputu Zagreb - Lipovac, u blizini Nove Gradiške.

Mladić kojeg je, osim raskošnog glasa, krasila skromnost, uvek je isticao da je ljubav ono što treba da pokreće ljude, a njegove reči: "Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome" i danas žive u svima onima koji su poznavali ovog velikog čoveka, ali i onima koji su voleli njegove pesme.

Svoj prvi nastup imao je kao desetogodišnjak, a nakon ostvarene karijere u Makedoniji, 2002. godine kreće na turneje izvan granica svoje zemlje. Veliki uspeh postigao je na prostoru cele bivše Jugoslavije - prvo u Srbiji i Crnoj Gori, zatim Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Pevač anđeoskog glasa 2003. godine dobio je nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov ambasador dobre volje pomagao je deci, a njegova numera "This world", snimljena 2004. godine, postala je UNICEF-ova himna.

Svoju otadžbinu predstavljao je na Eurosongu 2004. godine, u Turskoj, i s pesmom "Life" osvojio 14. mesto.

Snimio je duete sa kolegama Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom. Trijumfovao je na brojnim festivalima u državama bivše Jugoslavije.

Pesme balkanskog anđela, kako su ga mnogi obožavaoci nazivali, i danas su omiljene i rado slušane.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Promo