Usnija Redžepova: Lepota, temperament, muzikalnost, plemenitost

Usnija Redžepova: Lepota, temperament, muzikalnost, plemenitost

Autor: | 03/10/2015

0


Odlaskom Usnije Redžepove kultura u regionu je ostala bez jedne autentične zvezde. Čuvena pevačica romskog i turskog porekla imala je bogatu karijeru i ostavila je neizbrisiv trag u narodnoj muzici, pre svega pesmama juga - "Kazu,j krčmo džerimo", "Zbog tebe, mori, Leno", "Rasule se kose moje", "Od Niša do Vranja", "Ja sa juga, ti sa severa", "Živote moj"...

Takođe je ostala upamćena kao čuvena Koštana - lik iz romana Bore Stankovića koji je igrala 25 godina na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Kada sam devedesetih došao u Beograd, jedna od predstava koju sam želeo da vidim bila je "Koštana" sa Usnijom Redžepovom. Stajao sam u poslednjem redu treće galerije i ne pamtim da sam gledao predstavu kojoj je prisustvovalo više ljudi. To nije bio samo komad sa pevanjem i igranjem, već ozbiljna dramska literatura. "Koštana" je bila zov za životom, a tako nešto je moguće uraditi samo pesmom. Usnija je uspela da prenese deo svoje radosti na druge - opisuje svoje prvo gledanje "Koštane" direktor drame Narodnog pozorišta Željko Hubač.


- Bila je fenomen, to što je ona znala i umela ne uči se. Možete da naučite da postanete dobar pevač, ali ne i da budete u dušama onima koji vas slušaju. Pripadala je publici i publika je pripadala njoj. Harizma i ljubav prema pesmi učinile su je neponovljivom. Pevala je dušom, srcem i telom. Živela je za pesmu i ona joj je bila sve u životu. Raša Plaović je rekao da je Usnija bila najautentičnija Koštana. To je zato što je Koštanina krv tekla i njenim venama. U životu je bila i Koštana i gospodarica i dama. Sve u jednom. Duhovita i plemenita osoba. Njenim odlaskom muzičko nebo Srbije se pomračilo. Mesec će se pomračiti suzama onih koji su je voleli. Zbogom, draga Usnija, nećemo te zaboraviti. Tvoja pesma i igra živeće još dugo - rekla je dugogodišnja muzička urednica u RTS i autor emisije "Leti, leti, pesmo moja mila" Nena Kunijević.

U ulozi pevačice pojavila se u filmu "Derviš i smrt" iz 1974. godine. Nacionalnu penziju Republike Srbije dobila je 2012. godine zbog vrhunskog doprinosa nacionalnoj kulturi.

Osim pevanja Usnija je bila simbol borbe Roma za njihova građanska prava i mesto u srpskom društvu i veliki humanitarac. Usnija Redžepova bila je jedna od najglasnijih zagovornica upisa Roma u matične knjige rođenih, u okviru kampanje "Biandimaskolil", koji je vodila ova organizacija, i u mnogim prilikama je pozivala ovu organizaciju UN i nudila dodatnu pomoć.

Usnija Redžepova je rođena u Skoplju 4. februara 1946. godine. Završila je gimnaziju u Skoplju i studirala arapski jezik u Beogradu. Bila je udata za Svetomira Šešića, harmonikaša i dugogodišnjeg muzičkog urednika muzičke redakcije Prvog programa Radio Beograda koji je takođe preminuo od raka. Nisu imali dece. Sahrana pevačice biće održana u rodnom Skoplju u nedelju.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo