Japan - najveći simboli "Zemlje izlazećeg sunca"

Japan - najveći simboli "Zemlje izlazećeg sunca"

Autor: | 27/09/2015

0

Japan očarava svojim prirodnim lepotama, a svet je zadužio veličanstvenim kulturnim blagom. Ovog puta izdvajamo za vas nekoliko simbola koji obeležavaju ovu ostrvsku zemlju.

1. Trešnjin cvet

Trešnjin cvet smatra se jednim od najvećih simbola “Zemlje izlazećeg sunca”, a označava lepotu i savršenstvo u njihovoj kulturi. Obično se odnosi na trešnju “Jošino” koja u Japanu cveta krajem marta i početkom aprila. Posmatranje rascvetalih stabala (hanami) je nacionalni običaj kojem se prepuštaju osobe svih generacija.

2. Bonsai

Veština oblikovanja i uzgoja minijaturnih stabala u posudama iz Kine je prenesena u Japan u 11. veku, a Japanci su je doveli do nivoa vrhunske umetnosti. Bonsai zahteva veliko poznavanje botanike, ali i talenat.

3. Samuraji

Pravednost, hrabrost, dobrota, ljubaznost, istinitost, čast i vernost glavne su odrednice kodeksa časti (bushido), po kojem su živeli ovi privilegovani plemićki vojnici u feudalnom Japanu. Samuraji su uvek sa sobom nosili dva mača (katana i vakizaši) i služili svom gospodaru do smrti.

4. Suši

Japanska gastronomija zasniva se na pripremi hrane od svežih namirnica, a uglavnom jelima od pirinča i ribe. Suši je njeno najpopularnije jelo, koje se obično jede uz pomoć štapića (hašija). Reč je o rolnicama od sirove ribe, pirinča i povrća.

5. Ritual ispijanja čaja

Obredno ispijanje čaja deo je japanske kulture i svakodnevice, koje je u 6. veku došlo iz Kine. U ovom ritualu nekada su uživali samo bogatiji građani. Šoljica čaja uzima se desnom rukom, a stavlja na levi dlan. Domaćinu se upućuje lagani naklon glavom, nakon čega se napitak ispija u tri gutljaja.

6. Sake

Sake je najpoznatije alkoholno piće u Japanu. Reč je o fermentisanom napitku od pirinča i vode koji se obično pije vruć, a u proseku sadrži od 18 do 20 odsto alkohola.

7. Kimono

Tradicionalni odevni predmet širokih rukava i bez džepova nekada je bio sastavni deo svakodnevne nošnje, a danas se nosi uglavnom na venčanjima i specijalnim događajima. Kimono se nosi tako da je leva strana preklopljena preko desne, a učvršćuje se pojasom (obijem). Uz kimono se tradicionalno obuvaju specijalne čarape (tabi) i obuća (geta ili zori).

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: japan putovanja