Soda bikarbona - čudesna i najkorisnija u službi zdravlja i lepote

Soda bikarbona - čudesna i najkorisnija u službi zdravlja i lepote

Autor: | 15/09/2015

0

Jedan od najvećih neprijatelja farmaceutske industrije poslednjih godina postao je natrijum-hidrogenkarbonat, u narodu poznatiji kao soda bikarbona. Reč je o jedinoj organskoj, bezopasnoj hemikaliji, koja je svoju primenu našla prvo u službi lepote, a s vremenom su se otkrivale i njene blagodeti za zdravlje čoveka. Poslednjih godina internet je preplavljen tekstovima u kojima se govori o svim povoljnim dejstvima ove supstance, pa se mnogi iznenade kada pročitaju u koje se sve svrhe soda bikarbona može upotrebljavati.
Zanimljivo je da se koristi u najjednostavnije svrhe, kao što je prirodno beljenje zuba koji su promenili boju zbog naslaga nastalih pušenjem i ispijanjem kafe, do pomoći u izlečenju od najtežih bolesti, u vreme kada pacijenti primaju hemoterapiju.

Soda bikarbona, najčešće u kombinaciji sa vodom, pokazala se kao čudotvorno sredstvo. Iako zvuči neverovatno da nešto što košta tako malo ima toliko širok spektar blagotvornog dejstva, mnogi doktori pišu knjige i naučne radove o njenom blagotvornom dejstvu na organizam. Zanimljivo je da je soda pronašla primenu čak i u kućnim poslovima, pa se tako mogu pronaći “recepti” kako da pomoću ove supstance očistite nameštaj, mašinu za pranje veša ili prljavštinu nakupljenu na šporetu.

Od sode bikarbone, koja se može pronaći u gotovo svakom supermarketu, razlikuje se medicinska soda koja se može piti u kombinaciji sa vodom jer ne sadrži aluminijum. Ona se koristi u svrhe lečenja ili prevencije pojedinih bolesti.

Veoma nizak, odnosno kiseli telesni pH nastaje usled čestog unošenja farmaceutskih sintetičkih lekova, ishrane bazirane na kiselim namirnicama, stresa, kao i nagomilavanja negativnih emocija. To sve vodi ka propadanju ćelija, a na kraju do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su kandidijaza, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza, gastritis, čak i kancer. Tu na scenu stupa ova hemijska supstanca koja reguliše pH balans unutar telesnih ćelija, jer, po mišljenju naučnika, i rak je kiselina, koja živi i razvija se u okruženju sa vrlo malo kiseonika. Ukoliko se do kancerogenih ćelija dovede što više molekula kiseonika, one umiru. Iako nije zvanično priznata kao lek u farmaceutskoj industriji, sodu decenijama uspešno primenjuju onkolozi širom sveta. Čak je njena primena rutinska, kako bi se sprečilo da toksičnost homoterapeutika i zračenja uništi bubrege pacijenata. Kada se kombinuje sa drugim snažnim i temeljnim prirodnim supstancama kao što su magnezijum hlorid i jod, svako ima na dohvat ruke trojstvo medicinskih „superheroja“ spremnih da odjednom ostvare naučna medicinska čuda. Naša ishrana igra važnu ulogu u održavanju povoljnog telesnog pH. Veliki deo savremene ishrane smanjuje pH vrednosti prema kiselom. Ćelijske aktivnosti i funkcije ometa pH neravnoteža, pogotovo ako nastavi da pada. Preterana kiselost organizma vodi ka propadanju ćelija, što, na kraju, vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Dakle, unošenje medicinske sode bikarbone alkalizuje čitav organizam.

Pored navedenih blagodeti na polju zdravlja, soda bikarbona ima široku primenu i u svetu lepote. U kombinaciji sa vodom ili medom može da se napravi savršeni piling za lice, posle koga će ono dobiti savršenu mekoću. Umesto skupih preparata i još skupljih tretmana za izbeljivanje zuba kod stomatologa, koji, pored toga što nemaju dugotrajno dejstvo oštećuju zubnu gleđ, može se jednostavno pomešati soda sa vodom i dobiće se idealna pasta koja na prirodan način izbeljuje zube. Za još bolji efekat u smesu se može dodati i kuhinjska so, kako bi zubi dobili savršenu belinu. Osim pilinga ili paste za zube soda može da posluži kao prirodna zamena za dezodorans, a nanosi se u područje ispod pazuha jednostavno, četkom za puder ili tuferima za skidanje šminke. Zanimljivo je da je soda dobra u borbi protiv svraba posle ujeda insekata, ali i za umirenje kože posle preteranog izlaganja sunčevim zracima, ako se koristi kao piling. Ako ste do sada mislili da se neprijatan miris sa tepiha može otkloniti isključivo hemijskim sredstvima, bićete iznenađeni kada čujete da je dovoljno da pospete sodu po njemu i ostavite da deluje tokom noći. Sve što treba da uradite narednog dana je da dobro usisate tepih i uklonite tragove sode, koja je prethodno neutralisala neprijatan miris. U kombinaciji sa vodom, soda će poslužiti kao najbolje sredstvo za pranje kante za smeće. Takođe, pre nego što u nju ubacite kesu, dno kante možete da pospete prahom sode, čime se umanjuju neprijatni mirisi. Ako vam se čini da se tamne mrlje sa posuđa ne mogu ukloniti, probajte da sudove potopite u rastvor tople vode, hemijskog sredstva i sode i rezultati će biti fantastični.

Ovo su samo neki od primera gde soda bikarbona nalazi primenu u domaćinstvu, a kako je internet preplavljen tekstovima o korisnim dejstvima ove hemijske supstance, njene blagodeti danas su svima na dohvat ruke.

Dubinsko pranje kose

Ako vam se kosa puno masti ili često koristite preparate za oblikovanje poput gela i pene, onda vam je povremeno potreban šampon za dubinsko pranje kose. On će ukloniti sve nakupljene ostatke brojnih preparata i učiniće da vam kosa bude lepršava i lagana. Napravićete ga jednostavno, tako što ćete na dlan sipati količinu šampona koju, inače, koristite i u to dodati kašičicu sode. Ovakvo, dubinsko, pranje preporučuje se jednom nedeljno, kako bi koren kose “prodisao”, a vlasi dobile savršen sjaj i mekoću.

Soda bikarbona za zdravo grlo
Kako je soda idealan saveznik u borbi sa bekterijama, pokazala se kao odlična u lečenju gnojne angine. Rastvor za ispiranje grla dobija se tako što se jedna kašičica sode istopi u čaši prokuvane vode. Grlo se ovakvim, prirodno dobijenim rastvorom može ispirati i pet puta dnevno. Pored toga što će olakšati tegobe, obrzaće lečenje gnojne angine i smanjiti period ispijanja antibiotika.

Komentari (0)

Loading
Zvezdana Milovanović Guliver / ThinstockPhotos