Pet dijeta koje bi trebalo izbegavati

Pet dijeta koje bi trebalo izbegavati

Autor: | 10/09/2015

0


Većina poznatih dama, iako izgledaju besprekorno, prošla je kroz izuzetno sumnjive dijete. Zato su stručnjaci sastavili listu najopasnijih načina ishrane

Činjenica je da ne postoji magična dijeta, kao što ne postoji ni superzdrava hrana. Ali zahvaljujući mnogim marketinškim stručnjacima, pojavile su se dijete kojima pokušavaju da uvere ljude kako postoji čarobni štapić koji će im pomoći da smršaju, a one nisu nimalo naivne. Tako je i većina slavnih dama koje se mogu pohvaliti besprekornom figurom prošla put koji je često veoma opasan po zdravlje. Zato su stručnjaci sastavili listu pet najopasnijih pomodnih dijeta koje praktikuju poznate ličnosti, a koje bi trebalo izbegavati u širokom luku.

Bretarijanska dijeta, koju je donedavno praktikovala Mišel Fajfer, podrazumeva potpunoizbegavanje hrane i pića, čak i vode, a jedini izvor života trebalo bi da budu vazduh i sunčeva svetlost. Međutim, stručnjaci kažu da je verovanje da činioci sadržani u vazduhu (azot, ugljen-dioksid, kiseonik i vodonik) mogu da održavaju telo izuzetno opasno za čoveka.

Dijeta prema biotipu uključuje pažljiv odabir hrane s ciljem promene ravnoteže hormona. Ova dijeta odnosi se na šest različitih vrsta hormona i skupljanje masti u različitim delovima tela, a uključuje pokušaj smanjenja masti kroz regulaciju ravnoteže hormona. Stručnjaci smatraju da se ova dijeta zasniva na dodacima u ishrani i pseudonauci.

Bezglutenska dijeta postala je popularna kada ju je proslavila Gvinet Paltrou, a suština je u izbegavanju glutena - proteina koji se nalazi u žitaricama. Stručnjaci tvrde da bi ovakvu ishranu trebalo da imaju osobe sa celijaklijom, kao i da nema dokaza da izbegavanje glutena izaziva mršavljenje, koje se prvo dešava zbog toga što se ne konzumiraju keks i kolači.

Alkoreksija je omiljena dijeta top-modela. Ovaj način ishrane podrazumeva unos malog broja kalorija radnim danima kako bi se vikendom konzumiralo više alkohola. Tako, na primer, osoba od ponedeljka do petka jede malo, te sačuva i do hiljadu petsto kalorija na dan. Zahvaljujući tome može da pije više alkohola subotom i nedeljom. Stručnjaci ovu dijetu nazivaju čistim ludilom.

Dukanova dijeta, koja se bazira na konzumiranju visokoproteinskih namirnica (unos ugljenih hidrata je ograničen) i u kojoj se naglasak stavlja na uzimanje proteina iz hrane siromašne masnoćama, jedna je od najpopularnijih „celebrity“ dijeta, a njen fan navodno je Dženifer Lopez. Stručnjaci smatraju da ovakav način ishrane može da izazove nedostatak energije, zatvor i loš zadah.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: Dijeta zdravlje