Madeira: Sakriveni ostrvski raj u portugalskom delu Atlantika

Madeira: Sakriveni ostrvski raj u portugalskom delu Atlantika

Autor: | 09/09/2015

0


Ako se Madeira slučajno ne nalazi na vašoj listi mesta koja u životu morate da posetite, verovatno ni ne znate za ovo predivno ostrvo ili niste videli fotografije savršenstva koje se smestilo u središtu Atlantika.

Ono što prvo primetite na Madeiri jeste zelenilo koje se pruža svuda oko vas, tako da se ovo ostrvo bez izuzetka proglašava rajskim vrtom.

Avokado, mango, orhideje cvetaju svuda na bogatom tlu starog vulkana. Iako je Madeira bliža Maroku, pripada Portugalu, a s prekrasnih 180 kilometara obale, mora, lepih plaža i planinskih putova, vredna je svake posete. Inače, da ne zaboravimo da spomenemo, najslavniji čovek koji je s ovog ostrva jeste ni manje ni više nego Kristijano Ronaldo!


Na severnom delu ostrva, u uvali Porto Moniz, naći ćete Ribeira da Janela, selo vinograda i fantastičnih stena koje oplakuju okean. Taj deo Madeire nudi rajske plaže, pa slobodno spontano izaberite bilo koju (nećete pogrešiti) i uronite u plava prostranstva.

Inače, za ostrvo koje se hvali obalom od 180 kilometara, Madeira nudi relativno malo peščanih plaža. Međutim, zbog tosa zaista ne treba da brinete, jer su ostala mesta za kupanje bajkovita, a ako vam je baš do peska, idite trajektom do susednog ostrva Porto Santo.

Glavni grad Madeire je Funčal, u kom ćete se diviti istorijskim crkvama, arhitekturi i vrtovima, a možda naiđete i na rodnu kuću već spomenutog Ronalda. Najstariji grad na ostrvu je Mačiko, koji će vas zadiviti plažama, dok ćete u Kalheti uživati u ukusu belog ruma.

Zadnjih nekoliko godina na ostrvu su nikli brojni hoteli, a naći ćete i restorane s Mišelinovim zvezdicama. Oni koji žele da planinare mogu izabrati jednu od brojnih staza.

I za kraj, znajte da je Madeira poznata i po svojim pijacama. Najslavnija i najveća je Merkado dos lavradores u Funčalu. Retko voće, povrće, cveće i riba samo su deo ponude koja odlično zaokružuje ceo paket idealne destinacije – Madeire.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin

Najnovije vesti