Sedam namirnica koje prirodno snižavaju krvni pritisak

Sedam namirnica koje prirodno snižavaju krvni pritisak

Autor: | 05/09/2015

0

Da biste izbegli krvni visok pritisak, treba jesti hranu s niskim procentom soli, a nutricionisti upozoravaju da se protiv ovog zdravstvenog problema treba boriti i pomoću tri moćna minerala: kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Ovih sedam namirnica bogato je upravo tim nutrijentima.

Pasulj

U pasulju se nalazi znatna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, koja blagotvorno deluje na krvni pritisak. Pasulj možete jesti u obliku variva, dodavati ga u supe, salate, ili pripremiti kao pire.

Jogurt

Ovaj mlečni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preliva za salatu i jela od mesa.

Kivi
Osim što je bogat vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje je jesti ga svežeg, po mogućstvu u voćnim salatama.

Breskve

Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala, dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže.

Banane

Jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevne potrebe za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je i dobićete ledeni desert.

Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom, jer ima mnogo vrednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili u barenom obliku.

Brokoli

Sto grama brokolija kuvanog na pari zadovoljiće šest odsto dnevnih potreba za kalcijumom, osam odsto potreba za magnezijumom i 14 posto potreba za kalijumom. Ovo povrće bogato je i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin