Top 5 važnih namirnica za prevenciju zatvora

Top 5 važnih namirnica za prevenciju zatvora

Autor: | 30/08/2015

0


Žene češće pate od zatvora. Inače, nervni završeci mozgu šalju signal da je crevo puno. Ako ignorišete taj nagon, mozak će se ulenjiti i izazvati zatvor.

Top 5 važnih namirnica za sprečavanje zatvora i konstipacije:

1. Probiotici - naučna istraživanja pokazuju povoljan učinak probiotika u terapiji opstipacije i konstipacije. Zato je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim delom svakodnevne ishrane.


2. Mekinje
- vlakna kojima obiluju ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva. Blagotvorni učinak postiže se unosom 10 grama vlakana pšeničnih mekinja na dan, a mogu se mešati s jogurtom.

3. Smokve - sadrže visok udeo vlakana topivih u vodi koja povoljno deluju na regulaciju probave. Sveže i suve smokve imaju visok udeo minerala magnezijuma koji je važan za normalnu peristaltiku creva.

4. Moćne šljive - bogate su vitaminima A, C i E i mineralima, od kojih je najzastupljeniji kelij. Pomažu kod problema s opstipacijom zbog puno vlakana

5. Supertečnost - tečnost poput vode, mineralne vode bogate magnezijumom, voćnih i povrtnih sokova i bistre supe omekšava stolicu, olakšava je i ubrzava njen prolazak kroz creva.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin