Prednosti PVC stolarije

Prednosti PVC stolarije

Autor: | 28/08/2015

0

Polivinil hlorid (Polivinil Chloride) – skraćeno PVC je vrsta plastike koja ima veoma širok spektar upotrebe. Upravo zbog toga koristi se i u izradi stolarije. Kvalitetna stolarija treba da pruži dobru toplotnu izolaciju i izolaciju buke, dugotrajnost, izdržljivost, a da pri tom ima i prihvatljivu cenu. PVC stolarija može ispuniti gotovo sva ta očekivanja, a veoma dobro može i da se uklopi uz estetski veoma različite kuće i stanove.

Pri izgradnji ili renoviranju kuće, često moramo paziti na raspoloživi budžet. Pri odabiru vrata ili/i prozora može se puno uštedeti, a da se pri tom stolarija pokuša uklopiti u celokupni izgled kuće ili stana. Mnoge firme imaju različite proizvode: obična, klizna vrata, prozore, roletne, žaluzine… i sigurno se uvek može naći nešto dekorativno, a da pri tome ne potrošimo više novca nego što smo planirali. Poznato je da su ALU i PVC stolarija, u poređenju sa drvenom stolarijom, vrlo povoljne, a da mogu ispuniti sve svoje zadate funkcije. Jer, prozor koji lepo izgleda ne bi značio ništa ukoliko kroz njega duva promaja ili je težak za održavanje.

Uz pravilnu ugradnju, PVC stolarija može obezbediti veoma dobru izolaciju od toplote i hladnoće, što doprinosi štednji energije, a samim tim donosi i značajnu uštedu na duge staze. Takođe, ova vrsta stolarije pokazala se odličnom u izolaciji od buke. Otporna je na spoljne atmosferske uticaje, na vlagu i toplotu. Ne upija vlagu, te ne menja oblik ni dimenzije. Vek trajanja joj je procenjen na otprilike 40 i više godina, i, za razliku od drvene stolarije, nema straha od crvotočine. Otporna je na truljenje, koroziju i udarce. Vrlo je jednostavna za održavanje, jer nisu potrebna nikakva posebna sredstva za zaštitu. Dovoljna je krpa u i neko uobičajeno sredstvo za čišćenje. PVC je do sad u velikoj meri zamenio drvo, i to i iz bezbednosnih razloga. PVC je gotovo nezapaljiv i zbog svog hemijskog sastava  ima i sposobnost samogašenja. To naravno ne znači da će ostati netaknut prilikom požara.

Osim zbog već pomenute pristupačne cene PVC stolarije, ona je i jednostavnija za ugradnju. Lagana je, ali i dovoljno čvrsta, što je čini veoma dobrim materijalom. Osim toga, određeni proizvodi imaju i protivprovalne okove, što je vrlo poželjno na kućama. Osim u već gotovim dimenzijama, može se izrađivati i po narudžbi tj. po meri, u zavisnosti od proizvođača. PVC uglavnom dolazi u čistoj beloj boji, mada je prilikom kupovine moguće odabrati i neku drugu boju po želji, pa čak i imitaciju drveta.

Ukratko – odlična toplotna i zvučna izolacija, dugotrajnost, izdržljivost, nezapaljivost, razne fizičke karakteristike koje dozvoljavaju veliku slobodu u dizajniranju, zdravstvena i ekološka prihvatljivost, mogućnost recikliranja, povoljna cena i isplativost na duge staze razlozi su zbog kojih PVC stolarija definitivno prednjači u odnosu na ostale vrste stolarije.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor

Najnovije vesti