Nova zgrada drastično će promeniti izgled Pariza (video)

Nova zgrada drastično će promeniti izgled Pariza (video)

Autor: | 13/08/2015

0

Nakon gradnje zgrade Tur Montparnase 1973. godine, pariške vlasti su zabranile gradnju dominantnih i previsokih objekata.

Ipak, zabrana je ukinuta 2010. godine, a nestanak pravila pomoću kojeg je održana uniformnost bulevara, parkova i stambenih blokova sada će uzrokovati gradnju nove monolitne zgrade koja će dominirati glavnim gradom Francuske.

Neboder u obliku trougla biće visok 180 metara i ukrašen staklenom fasadom, a "izroniće" u jugozapadnom delu grada. Reč je o konačnoj pobedi investiora u bici sa protivnicima gradnje koja traje već nekoliko godina.

Objekat pod nazivom "Tour Triangle" delo je švajcarskih arhitekata iz firme Herzog & de Meuron koja je inače odgovorna za građevine poput Alianc Arene i Nacionalnog kineskog stadiona "Ptičije gnezdo".

Investitor je kompanija Unibail Rodamko koji je u ovaj projekat uložila enormnih 500 miliona evra.

"Tour Triangle" i dalje ima veliki broj protivnika, a mnogi se plaše da će gradnja ove zgrade otvoriti "sezonu lova" za investitore koji u Parizu žele videti nove, visoke i moderne zgrade.

- Tour Triangle je ekstreman i antigradski projekat. On je sečivo koje preseca grad i koje se nadvija nad svojom okolinom kao vanzemaljac - rekao je istoričar arhitekture Viliam J. R. Kurtis.

Ipak, nova zgrada neće biti viša od nebodera "Tour First" koji je visok 230 metara, a koji je izgrađen 2011. godine. Takođe, najviši objekat u Parizu još uvek je 324 metra visok Ajfelov toranj.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Printscreen hellomagazin
Tagovi: pariz putovanja