Šta boje u enterijeru govore o vama

Šta boje u enterijeru govore o vama

Autor: | 03/08/2015

0

Kroz boje u enterijeru izražavamo svoju ličnost. Menjamo ih povremeno, ali većina nas je sklona određenim nijansama. Taj izbor nije slučajan. Otkrijte šta boje govore o vama i uredite dom u skladu sa svojim karakterom.

Vedri i topli tonovi žute

Žuta, narandžasta i boja breskve su vedre, asociraju na sunce i vatru – na otvorenu osobu, punu životne energije. "Ljudi koji koriste tople tonove uvek su dobro raspoloženi i druželjubljivi", kaže Letris Ajsmem (Leatrice Eiseman), izvršna direktorka Instituta za boje "Pantone". Ali oni su i mnogo više od toga: osobe koje vole žutu boju su inteligentne i avanurističkog duha i, iznad svega, cene slobodu.

Tople nijanse enterijer čine energičnijim, intimnijim, stimulišu razgovor i apetit, dok ga one hladnije vizuelno proširuju. Kako biste snizili "temperaturu" u svom domu pomešajte žute tonove sa plavo-sivim i zelenim nijansama, a narandžaste sa crnom, savetuje Iv Eškraft (Eve Ashcraft), autorka knjige "Prava boja".

Nežne, pastelne nijanse

Osobe u čijem domu preovlađuju nežne nijanse pastelno plave, zelene i boje kajsije vole prirodu. Podsećaju ih na vedro nebo ili prostrano polje i unose mir u dom. "Zahvaljujući smanjenom inetenzitetu topline i vedrine, bolje prijaju očima", kaže Ron Rid (Ron Reed), profesor dizajna enterijera na Univerzitetu Države Teksas u San Marku.

Ukoliko u vašem enterijeru dominiraju zelena i njoj srodne nijanse, dom smatrate oazom mira u užurbanom svetu. Povučeni ste u sebe, ćutljivi i stidljivi. Kako biste uneli malo energije, kombinujte pastelne tonove sa žutim, narandžastim ili braon komadima nameštaja i detaljima.

Elegantne boje dragog kamenja

Nijanse rubina, safira, ametista i topaza u svom domu imaju osobe koje preferiraju raskoš i luksuz. One su otvorene, poverljive, kreativne i elegantne. Sjaj dragog kamenja savršen je za prikrivanje mana - enterijer čine glamuroznim i udobnijim.

Primera radi, kupatilo u kojem dominira mornarsko plava deluje tamnije i skučenije, a nijanse safira - dinamičnije. Kombinujte elegantne tonove sa neutralnim ili pak bojama sličnog intenziteta. Koristite ih u prostorijama u kojima ne provodite previše vremena – u trpezariji, hodniku ili kupatilu.

Stabilni, neutralni tonovi

Poput ganita i mermera, siva, braon, bež i boja slonove kosti su neprolazne - odaju utisak stalne prisutnosti. Ukoliko u vašem domu preovlađuju neutralni tonovi, verovatno ste praktična i stabilna soba, koja ne prati slepo trendove.

Zidovi zemljanih nijansi deluju neupadljivo i istovremeno omogućavaju smelije kombinacije boja nameštaja. Neki ih, međutim, smatraju dosadnim. Ukoliko želite da oživite svoj dom, uparite mekane tkanine sa drvenim, staklenim i metalnim površinama. Načinite kontrast pomoću boja i materijala kako vaš životni prostor ne bi delovao sterilno i obično.

Poput boja, svaki detalj u vašem domu govori mnogo o vašem karakteru i ličnom stilu. Otkrijte i kako vas prijatelji vide na osnovu dizajna enterijera.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thisnkstock hellomagazin
Tagovi: boje dekor kuća stan

Najnovije vesti