Top pet destinacija u Turskoj

Top pet destinacija u Turskoj

Autor: | 31/07/2015

0

Prirodne lepote Turske spojene sa istorijskim spomenicima, gostoprimljivošću turskog naroda i prelepim luksuznim letovalištima privlače svake godine milione ljudi, i čine da se svako ko poseti ovu zemlju zaljubi u nju i ostaje zauvek opijen njenom lepotom.

Turska je velika država i ne čudi što pruža mnogo prilika za nezaboravan odmor. Predstavljamo Vam samo neke od najprivlačnijih destinacija ove magične zemlje.

1. ISTANBUL

Istanbul predstavlja kulturno, ekonomsko i istorijsko srce čitave Turske i ujedno je najveći grad ove zemlje. Istorija je u njemu ostavila tragove starih carstava – Rimskog, Vizantinskog i Otomanskog, pogotovo zato što je bio i prestonica svih njih. 2010. godine je izabran za Evropski grad kulture, a ranije je bio poznat pod nazivima Carigrad i Konstantinopolj (Konstantinopolis). Još jedna prednost i ekskluzivitet Istanbula je i u tome što se nalazi na 2 kontinenta, Evropi i Aziji, i to tačno na Bosforskom zalivu koji spaja Mramorno i Crno more.

Posebnu atrakciju Istanbula predstavljaju fantastične građevine, poput Aja Sofije, Plave džamije i Jeni Kami (Nove džamije), Topkapi palate, kao i Arheološki i Pera muzej. I generalno gledano, svaki delić Istanbula ima nešto karakteristično i jedinstveno. Ne smeju se zaobići ni brojni tržni centri, kao ni ekskluzivni hoteli poput CVK Park Prestige Suites Bosphorus, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus ili Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center, u kojima možete uživati u potpunom odmoru duha i tela, kao i u fantastičnim turskim gastronomskim užicima.

2. PAMUKALE

Ova fantastična prirodna tvorevina u jugozapadnoj Turskoj, čiji naziv na turskom znači “Pamučna palata” čini kompleks jedinstvenih mineralnih izvora, koji imaju formu plitkih kaskadnih bazena, a nastali su taloženjem minerala prilikom prelivanja mineralnih voda. Lokalitet je 1988. godine uvršten u svetsku baštinu UNESCO-a.

Na njihovom području, u II veku pre nove ere, izgrađen je antički grad Hijerapolis, koji se koristio kao lečilište, o čemu svedoče mnogi ostaci hramova, kupatila i drugih starorimskih i starogrčkih spomenika, kao i originalne ranohrišćanske građevine.

Ono što fascinira već na prvi pogled jeste blještava kristalno bela boja terasastih bazena, kao i nestvarna tirkizna plava boja vode koja se nalazi u njima. Na Pamukkalama važi samo jedno pravilo za turiste: po njima se može hodati isključivo bosih nogu, jer nezvanično, Turci dolazak i boravak ovde doživljavaju kao neku vrstu hodočašća.

3. ALANJA

Alanja je turska turistička regija koja obuhvata mnoštvo prelepih plaža, luksuznih letovališta, ali i prelepu netaknutu prirodu i istorijske spomenike. Nalazi se ispred planinskog venca Toros, na obali Sredozemnog mora i bila je središte mnogih civilizacija kroz vekove. Grad Alanja je bio jedan od glavnih centara Rimskog, Vizantijskog, Seldžučkog i Otomanskog carstva i služio kao važan odbrambeni bedem. Crvena kula i dvorac Alanja poznati simboli grada, izgrađeni su u periodu Seldžuka, kako bi zaštitili čitav region. Prema istraživanjima koja su rađena u pećini Kadini, istorija Alanje seže do 20000 godina pre nove ere.

Što se tiče plaža, Alanja predstavlja pravi raj za turiste i hedoniste celog sveta, i to čitavom svojom dužinom od 15km obale. Najpoznatija plaža nalazi se na zapadnoj obali i naziva Cleopatra beach, dok su na istočnoj strani Keykubat beach, Portakal beach (ili Oba beach), Mahmutlar ili Kargicak beach. Još neki biseri zapadne obale su, Konakli beach, Fugla (Incekum beach) i fantastična Ulas beach, čija je tirkizna, kristalno čista i prozirna voda apsolutno neodoljiva. Osim uživanja na ovim plažama, Alanja pruža i mogućnost ronjenja, džip-safari ture, vožnju kvadova, ali i obilaženje plaža brodom, kao i mogućnost iznajmljivanja luksuznih jahti kojima ćete moći da zavirite i u najskrivenije plaže i uvale.

4. DOLINA LEPTIRA

Na sredozemnoj obali Turske, u maloj zelenoj udolini, sa šljunkovitim plažama i fascinantnim morem istaknute plave boje, zajedno su smeštene zelene planine, skriveni vodopadi i veliki kanjon koji se smatra jednim od najslikovitijih i neverovatnih mesta u Turskoj. Možda zvuči kao početak neke bajke, ali je zapravo istina. Dolina leptira se na turskom naziva “Kelebekler Vadisi” i predstavlja modernu hipi komunu, koja veruje u mir i dobrobit svih ljudi, vodeći se motoom “Živeti u harmoniji sa prirodom”, ali protkana noćnim roštiljanjem na plaži i nespremnošču za život u stvarnom svetu.

Najveći broj turista dolazi u Dolinu leptira brodovima i čamcima, kako iz poznatih letovališta Olu Deniz i Fetije, tako i sa grčkog ostrva Rodos.

Kako joj sam naziv otkriva, ona je dom mnogih vrsta leptira, ali se oni ipak mogu videti samo u određenim vremenskim periodima. Bilo da ih vidite ili ne, na ovom mestu ćete u svakom slučaju doživeti, u pravom smislu reči, frazu “remek-delo Majke Prirode”.

5. ANTALIJA

Antalijska regija privlači milione ljudi svojom prelepom prirodom i bogatstvom istorije. Ovakva kombinacija sunca, dubokog plavetnila mora i zelenila planina prekrivenih bujnom šumskom vegetacijom je retka za bilo koji deo sveta. Smeštena je na južnom delu poluostrva Anatolija, na obalama Mediterana. Čitav istoimeni zaliv predstavlja takozvanu "tursku rivijeru", a centar regije predstavlja upravo grad Antalija. Osim njega, najpoznatija turistička mesta regije su Lara, Kemer, Belek, Kas i Side.

Osim mnogobrojnih luksuznih turističkih kompleksa, butik hotela i spa centara, ovde se može uživati u istorijskim lepotama, poput ostataka drevnog grada Olimposa, tvrđave Alara, Kirgoz Inn-a, Termessos-a, Faselis-li i onim prirodnim - pećinama Karain i Beldibi, kao i fantastičnim vodopadima Manavgat, Duden i Kursunlu.

Najpoznatije plaže ove regije su Olympos Beach, Alanya Portakal (Narandžasta plaža), Alanya Damlatas Beach, Konyaalti Beach, Lara Beach i Patara Beach. Osim na prelepim plažama, možete uživati i u paraglajdingu, avanturističnom penjanju uz konopac u Kemeru, ali i raznovrsnom i ekskluzivnom šopingu širom antalijske regije.

Turska pruža pregršt najrazličitijih mogućnosti za kreiranje savršenog odmora i uživanja, a za koju god destinaciju i tip odmora da se odlučite, sigurno nećete pogrešiti. Prepustite se vrelim letnjim danima, toploj klimi i pretvorite svaki svoj momenat u Turskoj u potpuni hedonizam.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin