On je otac četvoro holivudskih glumaca, ali ne sme da ih viđa

On je otac četvoro holivudskih glumaca, ali ne sme da ih viđa

Autor: | 30/07/2015

0


Sve četvoro dece Džoa Riša (57) holivudske su zvezde, i kao i svaki otac i on je ponosan kada ih vidi na ekranu. Ali, on nije u kontaktu sa njima jer im je njihova crkva to zabranila.

Riš je napustio sajentološku crkvu pre više od deset godina i sada javno govori o ovoj kontroverznoj religiji. On je ispričao kako je njegovoj porodici zabranjeno da razgovara sa njim nakon što je izbačen iz njihovih redova zato što je posumnjao u njihova verovanja.

Nekadašnji australijski sportista sajentologiji se pridružio kada se venčao sa jednom od članica. Dvoje dece koje je ona imala iz prethodnog braka vaspitao je kao svoje, a dobili su i dvoje svoje dece.

Sve četvoro su sada uspešni u Holivudu. Najstariji Deni (39) i Kristofer (35) pojavili su se u hit serijama "Vesele sedamdesete" i "Malkolm u sredini". Sin Džordan (29) glumi u seriji "Last Man Standing", a ćerka Alana (27) u seriji "The Walking Dead".

Riš priznaje da mu deca nedostaju, ali kaže da ne može ništa da uradi. Tvrdi da im je ispran mozak i da su oni uvereni da je on pretnja za njihovu veru.

- Nemojte pogrešno da me shvatite. Naravno da žalim što nemam decu koju sam odgajao, ali sada gledam na to kao da su umrli. Umrli su mentalno jer ja ne mogu da razgovaram sa njima. Naravno da volim svoju decu, ali šta da radim? - kazao je on.

Riš je Australijanac libanskog porekla, i imao je uspešnu ragbi karijeru. Kada je imao 19 godina, povreda mišića da je iznenada sprečila da postigne još veće uspehe. Tada je sreo devojku koja ga je upoznala sa sajentologijom. Naveli su ga da veruje da mu vera može pomoći da prebrodi povredu.

U crkvi je brzo napredovao, a kada je 1983. godine otputovao na sajentološki trening u Ameriku upoznao je Kerol Masterson, kojom se naredne godine oženio. Prihvatio je njena dva sina, koji su tada imali devet i pet godina, a nakon godinu dana dobili su još jednog sina, a potom i ćerku.

Godine 1995. odlučili su da se razvedu. Džo kaže da je u to vreme već shvatio da je sajentologija obična prevara. Ipak, izbegavao je sukobe sa crkvom kako bi ostao u dobrim odnosima sa decom i bivšom suprugom, sve do 2004. kada ga je Kerol prijavila jer je sinu davao knjige koje nisu bile u skladu sa njihovim učenjem. Zbog toga je završio na "sajentološkom sudu", koji je zabranio njegovoj porodici da razgovaraju sa njim.

Džoa nisu obradovale vesti da je njegova ćerka Alana navodno u vezi sa Konorom Kruzom, sinom Toma Kruza, jednog od najpoznatijih sajentologa na svetu.

- To je najgora moguća osoba sa kojim je mogla da bude u vezi, jer neće imati nikakvu šansu da ode iz crkve - kaže on i dodaje:

- Kada bih pokušao da im se obratim, znam koji bi bio njihov odgovor - da nisam u pravu, da sam loš ili zao, i da je jedino rešenje za mene da se vratim crkvi. Usađeno im je da veruju u to - zaključuje Džo.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Getty Images; Instagram hellomagazin