Četiri simptoma da vam nedostaje vitamin D

Četiri simptoma da vam nedostaje vitamin D

Autor: | 29/07/2015

0


Vitamin D čini skup od 7 vitamina koji se sintetišu u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima, a može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mleka i mlečnim proizvodima, žumancima i pečurkama.

Prosečnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno od 5 do 10 mikrograma što je veoma mala količina. Ali, ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancerlaiji ili zatvorenoj prostoriji, a izbegavate pomenute proteine i suplemente, moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koja pati od manjka ovog vitamina.

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u telu, pridonosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i jamči mišićni tonus. Kada imate manjak vitamina D u telu, pokazujete sledeće simptome:

1. Osećate bol u kostima
Suptilan, ali stalno prisutan bol u kostima i zglobovima može biti posledica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za ovaj neugodan osećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Ako sumnjate na to treba proveriti krvnu sliku koja će dati pravu dijagnozu.

2. Loše ste raspoloženi
Klinička depresija je u većini slučajeva direktno povezana s manjkom vitamina D. Stručnjaci veruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

3. Preterano se znojite

Preterano znojenje ima brojne uzroke, a jedna od njih je i manjak vitamina D u telu. Ako vam se lice 'sjaji' od velike količine znoja kojeg lučite čak i kada vam je telo u mirovanju, nalazite se u umereno ohlađenom okruženju, a telesna temperatura nije viša od 37 stepeni, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

4. Osećate slabost i umor
Ako se osećate umorno i slabo čak i posle kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tela nije zaduženo samo gvožđe, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Za samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin