Film Darka Bajića "Bićemo prvaci sveta" osvojio publiku Pulskog festivala

Film Darka Bajića "Bićemo prvaci sveta" osvojio publiku Pulskog festivala

Autor: | 25/07/2015

0


Filmsko ostvarenje reditelja Darka Bajića “Bićemo prvaci sveta” vodi na listi od osam do sada prikazanih filmova, od ukupno 10, koji su u konkurenciji za glavnu nagradu 62. Filmskog festival u Puli - Zlatna vrata Pule.

Prvi put posle sedam godina svi dosad prikazani filmovi u takmičarskom delu Pula film festivala dobili su ocenu publike višu od četiri (najviša je pet).

Po oceni publike na prvom mestu je film Bićemo prvaci sveta, reditelja Darka Bajića sa ocenom 4,85, drugi je “Ljubav ili smrt”, redatelja Daniela Kušana (4,74), a na traćem mestu su “Potrošeni”, reditelja Boruta Šeparovića (4,65).

Četvrti je “Ti mene nosiš”, rediteljke Ivone Juke sa ocenom 4,52, zatim “Takva su pravila”, reditelja Ognjena Sviličića (4,29), sledii “Đeca tranzicije reditelja” Matije Vukšića (4,23).

Na sedmom mestu je film “Zagrebačke priče” grupe autora, a na osmom je “Imena višnje” u režiji Branka Smita.

Visoke ocene festivalske publike dokaz su velikog ovogodišnjeg uspeha Filmskog festival u Puli, smatraju u organizaciji ove manifestacije, preneli su hrvatski mediji.

Pre projekcije filma u prepunoj Areni, hrvatski mediji su Bajićev film predstavili kao ostvarenje koje je okupilo glumce iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Film je producirao beogradski Intermedija netvork, uz podršku Javnog servisa Srbije.

Pred samu projekciju filma, u četvrtak uveče, publiku je pozdravio Bajić kome ovo nije prvi susret sa pulskom Arenom.

Kao student je debitovao 1982. filmom “Direktan prenos” za koji je osvojio Nagradu žirija. Potom je u Puli 1991. prikazan njegov film “Početni udarac”.

Bajić je, kako prenose hrvatski mediji, rekao da je njegov debi u Areni, kada je dobio nagradu, definitivno odredio njegovu stvaralačku sudbinu.

Inče, Festival filma u Puli završava se večeras kada će biti poznati i dobitnici nagrada.

Bajićev film, koji je već osvojio hrvatsku publiku nakon prvih prikazivanja u bioskopskim dvoranama, zasnovan je na istinitoj sportskoj priči posvećenoj košarci i prvoj Zlatnoj medelji osvojenoj na prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine.

Scenario je napisao Nebojša Romčević u saaradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca koji je ujedno i autor s Dejanom Petrovićem producent ovog značajnog rojekta.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin