Ovaj prelepi grad će do 2030. verovatno biti potopljen

Ovaj prelepi grad će do 2030. verovatno biti potopljen

Autor: | 21/07/2015

0

Bangkok je najveći grad kraljevine Tajland, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Azije. S oko 14 miliona stanovnika, ovo je jedan od najvećih gradova na svetu, ali pred njim leži veliki problem...

Bangkok je prvobitno činilo samo malo ribarsko selo na istočnoj obali reke Čao Praja. Upravo se zbog važnosti te reke na tom području nastanio veliki broj ljudi, pa se samim tim oformio i grad kakav danas poznajemo.

Za one koji ne znaju, Bangkok je nekada bio ispresecan gustom mrežom kanala, a čak su i pijace bile organizovane na vodi.

Ulica kao da nije ni bilo, a upravo to je razlog zašto je ovaj grad nazvan „Venecijom Istoka“.

Najveći broj kanala je do sredine 19. veka zatrpan kako bi se napravilo mesta za rastući ulični promet i sve veći broj sagrađenih kuća.

Uprkos modernoj tehnologiji gradnje, Bangkoku preti velika katastrofa protiv koje će teško moći da se bori.

Naime, ovaj grad svake godine tone za čak 10 centimetara! Ako se uzme u obzir da će u periodu do 2030. godine, potonuti za čak metar i po, dolazi se do poražavajuće činjenice da će grad najverovatnije delimično biti pod vodom.

Ako se pogleda kakvo će stanje biti 2100. godine, može se jednostavno zaključiti da će, ukoliko se ne pronađe adekvatno rešenje borbe protiv tonjenja, ceo grad biti pod vodom!

Na sreću, postoji rešenje koje bi moglo da spasi grad, a to je izgradnja masivnog zida koji bi sprečio prodor morske vode. Sama gradnja koštala bi više od 3 milijarde američkih dolara, što je oko polovina trenutnog BDP-a države. Druga opcija je - odustati i preseliti ceo grad na drugu lokaciju.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: putovanja tajland