Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević na Belom dvoru proslavio 70. rođendan

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević na Belom dvoru proslavio 70. rođendan

Autor: | 19/07/2015

0


Princ Aleksandar Karađorđević
priredio je u Kraljevskom dvoru gala večeru povodom svog 70-tog rođendana, a večeri je prisustvovao veliki broj velikodostojnika iz celog sveta, predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Srbije.

Domaćini su bili princeza Katarina i njihova deca prinčevi Petar, Filip i Aleksandar, Dejvid i Alison i unuci Amanda i Majkl.

Proslavi rođendana sinoć su prisustvovali, pored ostalih, kralj Karl Gustav i kraljica Silvija od Švedske, princ Albert od Monaka, kojem je to prva poseta Srbiji, španska kraljica majka Sofija, bugarski car Simeon i carica Margarita, princeza Margareta od Rumunije i princ Radu, princ Nikola Petrović Njegoš od Crne Gore.

Na dvoru srpskog prestolonasledika ugošćeni su i princ Rad Bin Zaid od Jordana i princeza Majda Rad Zaid, princ Ludvig od Badena, princ Amin Aga Kan, princeza Ira od Furs...

Za brojne zvanice priređen je koktel, a zatim i premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o princu Aleksandru.

Svojim nastupom rođendansko slavlje ulepšali su Sanja Ilić i "Balkanika" sa muzičkim programom "Balkan koncept", nakon čega je upriličena gala večera.

Princ Aleksandar je gostima poručio da je za nekoga ko je voljom sudbine i igrom istorije rođen u izgnanstvu, proglašen za državnog neprijatelja u drugoj godini života, činjenica da svoj 70-ti rođendan proslavlja rehabilitovan, u otadžbini, u svom domu, sa svojim narodom i među prijateljima koje je stekao u svetu, nešto o čemu je čitavog života sanjao.

Princ Aleksandar je istakao da od Karađorđa do njega postoji kontinuitet služenja narodu i državi i naglasio da je, dok postoji dom Karađorđev, čast služenja narodu i državi neporeciva dužnost, obaveza i odgovornost, jer potiču iz naroda i ta činjenica ih sudbinski obavezuje.

- Borili smo se zajedno za pravdu, demokratiju, ljudska prava, slobodu, poštovanje svake vere, etničkog porekla, za državu ravnopravnih građana, koja je ravnopravna sa ostalim državama i uvažavana od njih, za zajednicu mira, sloge i napretka - zaključio je princ Aleksandar.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Tanjug hellomagazin