Svakodnevno korišćenje telefona predstavlja rizik po zdravlje

Svakodnevno korišćenje telefona predstavlja rizik po zdravlje

Autor: | 12/07/2015

0

Surfovanje po internetu, pisanje poruka i pretraživanje društvenih mreža postalo je svakodnevica, ali naučnici i lekari upozoravaju da su ovakve navike i te kako opasne za vaše zdravlje, a evo i zašto.

Ako ste tokom proteklih nekoliko minuta pretraživali po mobilnom ili se pak dopisivali sa nekim, znajte da je upravo u tim trenucima vaša kičma prolazila kroz pravi pakao.

Istraživanje je potvrdilo da prosečna osoba na mobilnom telefonu provodi između dva i četiri sata, a kod nekih se ta brojka povećava i do 10 sati dnevno.

Međutim, problem nije u samom tipkanju, već u neprirodnom položaju vrata koji nikada u istoriji nije toliko dugo stajao u takvom položaju. Upravo taj položaj može dovesti do trajnih oštećenja kičme.

Glava odrasle osobe u proseku teži od 4 do 6 kilograma što je ujedno i težina kojom glava opterećuje kičmu kada sedite ili stojite u prirodnom položaju.

Prema poslednjem istraživanju savijanje vrata prema napred za samo 15 stepeni povećava pritisak na kičmu za 12 kilograma, ugao od 30 stepeni 18 kilograma, dok ugao od 50 stepeni, kakav zahteva pisanje poruka iz krila, postaje pravi teret za vaša leđa koji teži čak 30 kilograma.

Ovakva navika ne samo da može uzrokovati bolove u vratu i leđima, već opterećuje mišiće, tetive i ligamente koji mogu postati trajno oštećeni. To se posebno odnosi na decu i mladež čije telo je još uvek u procesu razvoja.

No, isto tako, to ne znači da morate da prestanete da koristite telefon, već da prilikom tipkanja razmislite o onome šta radite i zauzmete udobniji položaj. Naslonite se na naslon i pokušajte da podignute telefon što više.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje