Bled sredinom juna centar filmskog glamura

Bled sredinom juna centar filmskog glamura

Autor: | 10/06/2015

0


Alpski gorski biser Bled će između 16. i 20. juna ugostiti drugi Blejski Filmski Festival (BFF). I drugo izdanje festivala, koji se svrstava među retke festivale s naglašenom notom zaštite okoline, biće posvećen vodi. Pre svega očuvanju vodnih resursa, upravljanju i čiščenju. Naravno, kao što dobrom festivalu priliči, biće i dobrih filmova, filmskih zvezda i glamura. Organizatori festivala su takmičarskom programu celovečernjih i dokumentarnih filmova, ove godine dodali i program filmova za mladež.

Novost će biti i humanitarna nota. Poslednjeg dana festivala biće organizovan i golf turnir, a sakupljeni novac će u saradnji s međunarodnom fondacijom Meta Dejmona i GerijaVajta Water.org ići ljudima, kojima nisu dostupni čista voda i sanitarije.

Da ne bi bilo samo na rečima i gledanju filmova, već i na delu, suorganizatori festivala u saradnji sa slovenačkim ronilačkim savezom (SPZ) pripremili su više eko akcija čiščenja. Već teku akcije čiščenja nekih reka, a krajem maja će ronioci očistiti i Bledsko jezero. U okviru tih eko akcija ronioci će izvući više tona otpada.

Na festivalu će biti emitovano više od 20 filmova, od čega jedna premijera Cineplexxa, svetska premijera dokumentarnog filma o lekaru Arnoldu Rikliju, koji je između ostalog bio i "otac" termalnog turizma u Sloveniji, i poseban dokumentarni film o vodi. Pre festivala biće organizovana i dva okrugla stola na temu vode, na kojima će učestvovati eminentni gosti iz Slovenije i drugih zemalja.

Posebnu draž festivalu daće i intervjui s evropskim i svetskim zvezdama, koji su nazvani "Intervju s pogledom" ("Interview with the view"), u kojima će organizatori ugostiti poznate glumce i filmske reditelje.

U okviru festivala, na Bledu će biti održan i skup Evropske filmske akademije (EFA), koji ima više od 3000 članova. To je prvi put, da će EFA održati svoj skup drugi put za redom na istom mestu, što je posebno priznanje Bledu i BFF.

Predsednik filmskog festivala je poznati glumac Rade Šerbedžija, a sam festival je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora. Organizatori očekuju 30.000 posetilaca u danima festivala.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin