7 stvari zbog kojih je redovna fizička aktivnost dobra

7 stvari zbog kojih je redovna fizička aktivnost dobra

Autor: | 28/05/2015

0

Znate da je vežbanje dobro za vas, ali da li znate koliko u stvari? Od poboljšanja raspoloženja do boljeg seksualnog života, otkrijte kako vežbanje može da unapredi kvalitet vašeg života.

Želite da se osećate bolje, imate više energije i možda čak živite duže? Sve što vam je potrebno jeste vežbanje. Prednosti redovnog vežbanja i fizičke aktivnosti po zdravlje ne mogu da se zanemare, a vi ste ti koji ćete imati koristi od toga, bez obzira na godine, pol ili kondiciju. Potrebno vam je još argumenata koji bi vas ubedili? Pogledajte ovih sedam načina na koje vežbanje može da vam ulepša život.

Br. 1: Vežbanje kontroliše telesnu težinu

Vežbanje može da pomogne u sprečavanju dobijanja viška kilograma ili održavanju smanjene telesne težine. Kada se bavite fizičkom aktivnošću, sagorevate kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, više kalorija trošite. Ne morate da odvajate veliki deo vremena za vežbanje da biste imali koristi u pogledu telesne težine. Ako ne možete da vežbate, jednostavno budite aktivniji tokom dana – idite stepenicama umesto liftom ili se intenzivnije bavite kućnim poslovima.

Br. 2: Vežbanje se bori protiv loših zdravstvenih stanja i bolesti

Zabrinuti ste u vezi sa bolestima srca? Nadate se da ćete sprečiti visok krvni pritisak? Bez obzira na trenutnu telesnu težinu, aktivnost podstiče lipoprotein visoke gustine (HDL) ili ,,dobar’’ holesterol, a smanjuje nezdrave trigliceride. Zahvaljujući tome, vaš krvotok funkcioniše normalno, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovna fizička aktivnost zapravo može da pomogne u prevenciji ili kontroli mnoštva zdravstvenih problema i stanja, uključujući moždani udar, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresiju, određene vrste karcinoma, artritis i padove.

Br. 3: Vežbanje poboljšava raspoloženje

Potreban vam je emotivni podstrek? Ili vam je potrebno da se ,,izduvate’’ nakon stresnog dana? Vežbanje u teretani ili 30-minutna šetnja brzim tempom može da pomogne. Fizička aktivnost stimuliše različite hemijske supstance u mozgu koje mogu da dovedu do toga da se osećate srećnije i opuštenije. Redovno vežbanje takođe može da vam pomogne da popravite mišljenje o sebi i svom izgledu, što dovodi do veće samouverenosti i samopouzdanja.

Br. 4: Vežbanje povećava energiju

Iscrpljeni ste posle kupovine namirnica ili kućnih poslova? Redovna fizička aktivnost može da ojača vaše mišiće i poveća izdržljivost. Vežbanje i fizička aktivnost snabdevaju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama i pomažu vašem kardiovaskularnom sistemu da funkcioniše efikasnije. A kad vam srce i pluća rade efikasnije, imate više energije da obavljate svakodnevne obaveze.

Br. 5: Vežbanje podstiče bolji san

Imate problema da zaspite? Ili da spavate u kontinuitetu? Redovna fizička aktivnost može da vam pomogne da brže zaspite i imate dublji san. Samo nemojte da vežbate pred spavanje, jer može da se dogodi da imate previše energije da biste zaspali.

Br. 6: Vežbanje poboljšava vaš seksualni život

Suviše ste umorni ili van forme da biste uživali u fizičkoj intimnosti? Redovna fizička aktivnost može da vas regeneriše i učini da izgledate bolje, što može da ima pozitivan efekat na vaš seksualni život. Ali to nije sve. Redovna fizička aktivnost može da dovede do pojačane seksualne želje kod žena, dok kod muškaraca koji vežbaju postoji manja verovatnoća erektilne disfunkcije nego kod muškaraca koji ne vežbaju, piše Mayo Clinic.

Br. 7: Vežbanje može da bude zabavno

Vežbanje i fizička aktivnost mogu da budu zabavan način da se provede vreme. Pružaju vam šansu da se opustite, uživate na otvorenom ili se jednostavno bavite aktivnostima koje vas čine srećnim. Fizička aktivnost takođe može da vam pomogne da se zbližite sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju. Zato krenite na časove plesa, počnite da pešačite ili se pridružite fudbalskoj ekipi. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i bavite se njome. Ako vam dosadi, probajte nešto novo.

Zaključak o vežbanju

Vežbanje i fizička aktivnost su odličan način da se osećate bolje, imate koristi po zdravlje i da se zabavite. Postavite sebi kao opšti cilj najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana. Ako želite da smršate ili ostvarite neke posebne ciljeve u pogledu fizičke kondicije, treba da vežbate više. Nemojte zaboraviti da se posavetujete sa lekarom pre otpočinjanja novog programa vežbanja, naročito ako dugo niste vežbali, imate hronične zdravstvene probleme, kao što je srčana bolest, dijabetes ili artritis, ili imate bilo kakvih nedoumica.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin