Isporuka sekvenatora nove generacije Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije

Isporuka sekvenatora nove generacije Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije

Autor: | 25/05/2015

0

Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Katarina će 26. maja u 13 časova uručiti Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije vredan sekvenator nove generacije koji do sada nije imala ni jedna zdravstvena ustanova u našoj zemlji, reč je o aparatu koji ima mogućnost testiranja gena raka. U ovom važnom projektu pored fondacije princeze Katarine učestvovali su Astra Zeneka i Hemofarm fondacija.
Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) je najveći centar za lečenje i istraživanje raka u Srbiji sa oko 6000 novodijagnostikovanih pacijenata obolelih od kancera godišnje. Na Institutu su trenutno dostupni svi dijagnostički i terapijski modaliteti za karcinom dojke. Godišnje u Srbiji od karcinoma dojke oboli oko 4600 žena, od čega se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije otkrije oko 1200.
Nabavka ove mašine za sekvenciranje sa tehnologijom koja omogućava istovremenu analizu više gena i više uzoraka pacijenata omogućiće efikasnije testiranje nasledne predispozicije za karcinom dojke i/ili jajnika, što će smanjiti neophodan vremenski interval za izvođenje analiza. Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji koja će zahvaljujući donacijama Fondacije NjKV Princeze Katarine, Astra Zeneke i Fondacije Hemofarm biti opremljena ovim aparatom.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti