Olja Bećković: Žao mi je što moja zemlja ne ceni moj rad

Olja Bećković: Žao mi je što moja zemlja ne ceni moj rad

Autor: | 22/05/2015

0


Sedam meseci po prestanku emitovanja najgledanije političke tok-šou emisije "Utisak nedelje", autorka i voditeljka ovog prepoznatljivog televizijskog formata Olja Bećković poslednjeg dana aprila primila je još jedno u nizu priznanja za svoj rad. Ovog puta na njenom reveru zablistao je orden "Legije časti". Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro odlikovala ju je nacionalnim priznanjem svoje zemlje u rangu viteza, a u obrazloženju koje je tom prilikom iznela između ostalog navode se Oljin izuzetan profesionalni put, hrabrost i odvažnost.
U obraćanju prisutnima poznata novinarka, koja se protekle dvadeset četiri godine posvetila radu u medijima i profesionalnom informisanju javnosti, zahvalila je Republici Francuskoj na priznanju koje je dobila.
- Orden viteza 'Legije časti' niste zakačili samo na moj rever već i na grudi cele moje porodice, one koja je danas ovde i onih koji me sada posmatraju sa neba - rekla je Olja pred prisutnima, među kojima su se našli i njen sin Luka Višnjić i otac, pesnik i akademik Matija Bećković. Heroina srpskog novinarstva, stegnutog glasa i sa suzama u očima, ambasadorki Moro obratila se iskrenim rečima da ne želi da sakrije nelagodu što je Francuska jasnije videla i bolje razumela njen rad od njene sopstvene zemlje.
- Sutra ću napuniti pedeset jednu godinu. Nadam se da ovo odličje najlepšeg imena svedoči i kako sam te godine živela. Sada me ono obavezuje da se do kraja života trudim da ga ne izgubim. Zahvaljujem na ovom novom teretu u mom životu - rekla je na kraju ponosna Beograđanka, posle čega se salom prolomio gromki aplauz.
Posle svečanog odlikovanja, nekadašnje televizijsko lice za magazin "Hello!" prenosi prve utiske jednog od najvažnijih dana u njenom profesionalnom, ali i privatnom životu.
- Veoma sam ponosna, ali su mi osećanja pomešana. Žao mi je što me moja sopstvena zemlja nije prepoznala. Meni nije potrebno nikakvo državno odlikovanje, samo pravo da radim. U svakoj zemlji na svetu trebalo bi da važi ono zbog čega me je francuska država odlikovala. Čast ne važi od toga ko je na vlasti i ne zavisi od većinske partijske volje. Ona je nešto mimo toga. Naravno da Francuzi ovim nisu dali nikakav stav prema našem aktuelnom režimu, nego su govorili o profesionalnim standardima koji se cene. I to je ono što užasava, što se to ceni u njihovoj državi, a u Srbiji 2015. godine ne samo da se ne ceni nego ste zbog toga proglašeni državnim neprijateljem.
Sedam meseci od kada je njena emisija skinuta sa programa televizije "B92" poznata novinarka govori o tome kako se oseća danas.
- U prvom intervjuu koji sam dala dva meseca posle ukidanja emisije rekla sam da se osećam kao posle saobraćajne nesreće. Ugruvani ste i čekate da spadnu otoci. I sedam meseci posle toga pokušavam da shvatim šta se dogodilo, ali, recimo, da bih sada mogla da kažem da sam bolje. Mislim da mi ti otoci malo spadaju.
Iako je još revoltirana činjenicom da joj je uskraćeno pravo na rad na televiziji, mogućnost da kaže ono šta misli nedavno je dobila u nedeljniku "NIN". Iako se tom angažmanu raduje sa zadrškom, svesna da je domet njenih reči u intervjuima u ovom štampanom mediju mnogo kraći od onoga koji je postizala razgovorima u emisiji "Utisak nedelje", voditeljka kaže da je ova novina u njenom profesionalnom životu dobrodošla.
- Ja sam taj posao radila odavno, baš za "NIN", tako da to nije nešto što je meni nepoznato, ali je stvarno potpuno drugačije. To je druga vrsta posla, ali je izazovno.
Pedeset prvi rođendan voditeljka je proslavila na dan kada se praznuje rad, 1. maja, a svoje želje pretočila je u jedan utisak i jednu želju.
- Imam osećaj da sve liči na neku odjavnu špicu, pa je moja želja da sve ovo ne bude to - samo odjavna špica.
Ponosan na svoju majku, Oljin sin Luka Višnjić uveličao je ovaj poseban dan u životu žene koja ga je pre dvadeset godina donela na svet. U novembru prošle godine javnost je šokirala vest o pogibiji troje mladih u saobraćajnoj nesreći, čiji akter je bio i sin poznate voditeljke. Četiri meseca kasnije Olja za "Hello!" komentariše ovaj nemili događaj.
- Luka je, hvala Bogu, dobro. Naravno, sa punom svešću o svemu što se desilo i sa punom svešću da je on sada ovde, a da su na spisku pozvanih mogli biti i svi njegovi prijatelji kojih više nema - potresnim glasom završava razgovor priznata novinarka.

Piše: Deana Đukić; Life Content
Foto: Boško Karanović; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti