Slobodan Trkulja: Ja sam "liturgijski čovek" i tu nalazim sav mir koji mi je potreban

Slobodan Trkulja: Ja sam "liturgijski čovek" i tu nalazim sav mir koji mi je potreban

Autor: | 20/05/2015

0

Kompozitor, multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja uspeo je da na mnogobrojnim nastupima i saradnjom sa svetskim muzičkim imenima etnomuziku sa naših prostora približi svetskoj javnosti. U zvuke izvornih pesama uneo je modernu notu, a beogradskoj publici svoje numere predstavio je  15. maja u "Kombank areni", na humanitarnom koncertu, čiji je sav prihod namenjen onima koji su prošle godine bili pogođeni poplavama. Vetar u leđa za poslovne poduhvate pruža mu supruga, sa kojom ima dve kćerke. Na početku razgovora za magazin "Hello!" Trkulja govori o predstojećem nastupu, koji će svojim prisustvom uveličati portugalska fado diva Mariza.
- Mariza i ja smo se još prošle godine, kada je na moj poziv došla u Srbiju da obiđe poplavljene, dogovorili da bude specijalna gošća na humanitarnom koncertu koji sam želeo da održim. Projekat "Balkanopolis & prijatelji" nije samo koncertni. Mariza i ja smo snimili pesmu podrške koju smo premijerno izveli u "Kombank areni" i pevali za sve dobre ljude koji su podržali akciju i došli na koncert.

Da li je važno da javne ličnosti svojim primerom pokažu koliko je bitno biti human i pomoći onima kojima je to najpotrebnije?

- Potrebno je da se svi stalno tako ponašamo, baš kao što smo prošle godine pokazali da to umemo. Javne ličnosti nose dodatnu dozu odgovornosti jer su više u medijima, a videli ste prošle godine da su heroji i humanisti svuda oko nas. Ima nas sedam miliona.

Dugo ste živeli u Holandiji. Koliko se razlikuje život na Zapadu i u Srbiji?
- Prilično se razlikuje, tamo je sve nekako jasno uređeno. Poslovni život je mnogo lakši jer se sve stvari planiraju. Primera radi, 2013. dobio sam poziv da sa nemačkim orkestrom u aprilu 2016. održim koncert i već tri godine taj datum stoji u mom kalendaru, sa tačnim vremenom početka i završetka proba. S druge strane, život u Srbiji je bolji za porodicu, ljudi su prisniji i otvoreniji, ima više duha i ljubavi, tako da je odluka o mestu pod suncem bila jasna.

Koliko vam je važna podrška supruge u svemu što radite?
- Da li to uopšte može da se meri? Bog mi je dao divnu suprugu i podržavamo se uvek i u svemu. Bračna zajednica je svetinja i ljubav koja iz nje izvire mi je najveća snaga i inspiracija.

Čime vas vaše kćerke ovih dana najviše oduševljavaju?

- Najsrećniji sam što su mi deca radosna i što stalno pevaju. Pamte sve melodije koje čuju, pa ih onda kombinuju i menjaju i izmišljaju reči na licu mesta. Kreativne su, divno crtaju i imaju veći nivo energije nego nuklearne elektrane, pa smo sa njima stalno u akciji. Kod nas je uvek veselo.

Kako uspevate da nađete unutrašnji mir u današnje burno vreme?
- Ja sam "liturgijski čovek" i tu nalazim sav mir koji mi je potreban.

Intervju: Zvezdana Milovanović; Life Content
Foto: Mirko Tabašević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin