Vojvotkinja i vojvoda od Kembridža: Svi detalji rođenja princeze

Vojvotkinja i vojvoda od Kembridža: Svi detalji rođenja princeze

Autor: | 19/05/2015

0


Euforično raspoloženje i slatko iščekivanje koji su krajem aprila obuzeli stanovništvo Velikog ostrva na severu Evrope vrhunac su doživeli 2. maja, kada je na svet došla britanska princeza. Baš kao pred svaki važan događaj kraljevske porodice, Britanci su i ovog puta netremice pratili svaki potez plemića koji su se brižljivo pripremali za dolazak naslednice. Danima pre porođaja sve je bilo spremno za dolazak kraljevske bebe, a nestrpljenje je bilo toliko da su se poslednjih dana pred porođaj vojvotkinje Kejt ispred Kensingtonske palate okupljali poklonici krune, čekajući najnovije vesti o dolasku prinove.
U šest sati ujutru po lokalnom vremenu 2. maja Kejt je krenula put porodilišta, a vest o tome da je prinova na putu saopštena je na zvaničnom nalogu Kensingtonske palate na "Tviteru". Samo nekoliko minuta kasnije veliki broj predstavnika medija i građana okupio se ispred porodilišta "Sent Meri" u Londonu, u kome je pre dve godine na svet došao i britanski princ Džordž. Posle dva sata iščekivanja, planetu je obišla vest da su princ Vilijam, sin prestolonaslednika Ujedinjenog Kraljevstva Čarlsa i unuk kraljice Elizabete, i njegova supruga Kejt po drugi put postali roditelji.
Kejt se porodila u 8.34 po lokalnom, odnosno 9.34 po srednjoevropskom vremenu. Vojvoda od Kembridža bio je uz suprugu tokom porođaja, koja je kraljevskoj porodici podarila prvu devojčicu u poslednjih šezdeset pet godina, koliko je prošlo od rođenja britanske princeze Ane, jedine kćerke kraljice Elizabete i princa Filipa.
Do pre nekoliko godina kćerka vojvode i vojvotkinje ne bi mogla da se naziva princezom. Naime, 1917. Džordž V odlučio je da titule kraljevskog visočanstva - princ i princeza - moraju da budu ograničene na monarha, njegovu decu, kao i prvo unuče princa od Velsa. Da je to pravilo i dalje na snazi, titula tek rođene Šarolt bi glasila - ledi Šarlot Mauntbaten Vindzor. Međutim, ubrzo pre rođenja princa Džordža kraljica je vratila staro pravilo, prema kome sva deca najstarijeg sina princa od Velsa mogu da budu "kraljevska visočanstva".
U čast rođenja princeze, Londonom je odjeknula počasna topovska paljba, a "Londonski most" bio je osvetljen u roze boji. Gotovo svi listovi u Velikoj Britaniji na naslovnoj strani doneli su vest o rođenju novog člana britanske kraljevske porodice.
Mala princeza je četvrta u naslednom lancu na britanski tron, a prvu noć provela je sa svojim roditeljima u Kensingtonskoj palati. Iako su s nestrpljenjem iščekivali trenutak kada će ostati nasamo sa svojom novorođenom mezimicom i njenim dvadesetjednomesečnim bratom, prinčevski par izdvojio je vreme kako bi izrazio zahvalnost svima koji su im pružali podršku dok su iščekivali rođenje princeze, pojavivši se ispred porodilišta iz koga su krenuli put doma.
Samo deset sati pošto je na svet donela prvu kćerku, u pratnji ponosnog oca vojvode Vilijama, vojvotkinja je sa bebom u naručju napustila porodilište i svetu pokazala novu naslednicu britanske krune, koja je na rođenju bila teška tri kilograma i sedamsto grama. U kratkom obraćanju pred prisutnim pripadnicima "sedme sile" i velikog broja građana, vojvoda i vojvotkinja rekli su da su presrećni, a potom nakratko zastali da ispoziraju fotoreporterima.
Baš kao i pre dve godine kada je na svet donela princa Džordža, ponosna majka i ovoga puta plenila je pažnju sofisticiranim stilom. Za prvo pojavljivanje sa naslednicom odabrala je žutu haljinu dizajnerke Dženi Pekam, koja je osmislila kreaciju i posle njenog prvog porođaja, a poseban ukras bio je osmeh zadovoljstva, koji joj nije silazio sa lica. Za samo nekoliko sati te subote svet je obišla fotografija ponosnih roditelja i najmlađeg ženskog člana kraljevske porodice, koja je već pri prvom pojavljivanju osvojila srca miliona i izazvala pravu euforiju na društvenim mrežama.
Trenutak slave toga dana "ukrao" je i stariji brat novorođene britanske mezimice. Neposredno pred polazak u palatu njegov otac izveo ga je iz "rendž rovera" u kome je čekao svoje roditelje i tek rođenu sestru, koju je tom prilikom video prvi put. Pomalo zbunjen, ali miran, najmlađi britanski princ našao se u očevom zagrljaju, a potom je mahanjem pozdravio prisutne.
Srećna porodica potom se odvezla put Kensingtonske palate, u kojoj su proveli ostatak dana. U prvoj poseti bili su Kejtina majka Kerol i sestra Pipa Midlton, a novu princezu potom su videli i Vilijamov otac Čarls, princ od Velsa sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola.
Dva dana kasnije, zvaničnici iz rezidencije kraljevskog para saopštili su ime devojčice - Šarlot Elizabet Dajana. Kraljevski par je odmah posle rođenja devojčice odlučio da naslednici da ime pokojne princeze, za šta su po tradiciji čekali blagoslov kraljice Elizabete, a roditelji su odlučili da njeno ime bude trostruki omaž članovima kraljevske porodice. Ime Šarlot je francuskog porekla i predstavlja žensku verziju imena Čarliz, po Vilijamovom ocu princu Čarlsu, a Šarlot je i srednje ime Kejtine rođene sestre Pipe Midlton. Ime Elizabet dobila je po svojoj prabaki, a ime tragično nastradale Lejdi Di naslednica je dobila na oduševljenje svih Britanaca.
U trenutku rođenja svoje sestričine princ Hari boravio je u Australiji, i među prvima je uputio čestitke bratu i snahi, posle čega su usledile poruke oduševljenja bližih i daljih članova kraljevske porodice, kao i svetskih zvaničnika.
Prve dane života svoje naslednice prinčevski par proveo je u kraljevskoj palati Kensington, posle čega su se uputili u njihov porodični dom, na imanje Anmer Hol u grofoviji Norfolk na istoku Engleske. Srećni roditelji, željni slobode, mira i privatnosti, odlučili su se na boravak u mirnijem ambijentu, daleko od gradske vreve i znatiželjnih pogleda. Imanje na kome žive staro je dvesta godina, a princ Vilijam ga je dobio na poklon za trideseti rođendan.
Već 1. juna princ Vilijam vraća se svojoj dužnosti pilota helikoptera "Prve pomoći", dok će vojvotkinja od Kembridža pričekati na povratak svojim dužnostima supruge naslednika britanske krune. Ostaje da se vidi koliko će joj vremena ovoga puta biti potrebno, s obzirom na to da je prvo javno pojavljivanje imala samo pet nedelja posle rođenja prvog deteta.

Piše: Deana Đukić; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin