Bojana Maljević: Sinovi su mi inspiracija za stvaranje filmova

Bojana Maljević: Sinovi su mi inspiracija za stvaranje filmova

Autor: | 15/04/2015

0

Popularna glumica, a poslednjih godina i veoma uspešna producentkinja Bojana Maljević pre pet godina otvorila je veoma ozbiljnu temu koja se tiče trgovine ženama na našim prostorima. Posle velikog uspeha tog dokumetarno-igranog filma odlučila je da skrene pažnju javnosti na trgovinu narkoticima. Posle deset meseci istraživačkog rada, snimila je film "Gram, kilogram, tona", u kome je prvenstveno fokusirana na prodaju droge u koju su uključeni maloletnici zbog znatno blažih kazni. Atraktivna plavuša, majka dvojice tinejdžera, osamnaestogodišnjeg Luke i pet godina mlađeg Nikole, odabrala je baš ovu temu zbog poražavajuće činjenice o dostupnosti narkotika na ulicama naše zemlje. U društvu supruga, reditelja Bobana Skerlića, ponosna majka sinove odgaja tako što se trudi da sa njima uspostavi potpuno otvoreni odnos, da mogu da razgovaraju o svakoj temi i da kao odgovorni roditelj bude upućena u sve njihove dileme.

Posle filma "Sestre", koji je podigao svest o trgovini ljudima, odlučili ste da snimite "Gram, kilogram, tona". Zbog čega ste izabrali temu trgovine narkoticima?

- Akcenat je stavljen na trgovinu narkoticima, u koju su uvučeni i maloletnici jer je zakon prema njima blaži. Putevi ilegalne trgovine narkoticima često su veoma slični putevima trgovine ljudima. Tako sam i došla na temu, a razlog zašto sam se na njoj zadržala je poražavajuća činjenica o dostupnosti narkotika na ulicama Srbije.

Jeste li tokom pripreme za snimanje i na samom snimanju otkrivali činjenice o toj temi koje su vas iznenadile?

- Tokom deset meseci rada na filmu došli smo do takvih saznanja da ćemo praviti dokumentarno-igranu seriju o ovoj temi. U filmu smo se fokusirali na uvlačenje maloletnika u organizovani kriminal, a kroz seriju više ćemo se baviti preventivom.

Kao majka dvojice sinova, mislite li da je važnije podizati svest dece ili roditelja o štetnosti narkomanije?
- Svi znaju da je droga štetna. Ali niko prvi put ne uzme drogu da bi umro, već zato što pruža neke pozitivne efekte. To se obično krije od dece, pa se ona osećaju prevarenim kad je probaju. Kampanje protiv upotrebe i zloupotrebe droge mahom su pogrešne, površne i nemaju velikog uspeha, jer neophodno je deci reći istinu, od početka, a ne od kraja. Tako bi svest trebalo podizati i kod roditelja i kod dece, na različite načine.

Pričate li sinovima sve o narkoticima?

- Da, mislim da bi trebalo da znaju sve. Pre svega treba im pomoći da rešavaju svoje probleme u porodici i u grupama vršnjaka koji ne konzumiraju drogu. To je zadatak celog društva.

Da li su vaši sinovi jedan od razloga zbog čega ste odlučili da se bavite tom temom?
- Naravno. Skoro svaki moj izbor u poslu na neki način ima veze sa mojom decom, odnosno sa fazom odrastanja u kojoj se nalaze. Dok su bili mali bavila sam se programima za sasvim malu decu. Sada biram teme koje su intrigantne za njihovu tinejdžersku generaciju.

Pokazuju li Luka i Nikola interesovanje za umetnost budući da potiču iz umetničke porodice?
- Luka za sada ne pokazuje. On je upisao prirodno-matematički smer u gimnaziji. Nikolu trenutno najviše zanimaju stripovi, pa ih često i sam pravi. Ali još je rano da bilo šta procenimo. Meni je samo važno da pronađu ono što će voleti da rade.

Nekoliko puta na društvenim mrežama pohvalili ste se vašim sušijem, kako ste savladali spremanje tog japanskog specijaliteta?

- Lako, jer sve što radim za moju decu je lako. Oni vole to da jedu, pronašla sam recepte i upustila se u avanturu. Nije mi loše ispalo, vrlo sam ponosna.

Da li je to jedan od načina na koji se trudite da sinovima skrenete pažnju na neke kvalitetnije sadržaje kako ne bi došli u iskušenje da imaju poroke?
- Ne trudim se da im skrenem pažnju. Trudim se da otvoreno razgovaram sa njima, o svakoj temi, i da budem upućena u sve njihove dileme.

Koje su najčešće greške roditelja zbog kojih ne primete na vreme da im je dete konzument narkotika?
- Nepoznavanje dece. Otuđenost, u kojoj roditelji najčešće misle da to njihovom detetu ne može da se dogodi, potom i siromaštvo. Roditelji misle da im se deca ne drogiraju jer sigurno nemaju novca za to. A deci je maltene jeftinija i dostupnija droga nego bioskop.

Na kakve reakcije ste naišli posle prikazivanja filma na "Prvoj" televiziji?

- Reakcije su bile sjajne. Ako film samo otvori neka pitanja kod roditelja, ako mlade zaintrigiraju sudbine njihovih vršnjaka koji su ušli u tu priču bez kraja - mi time otvaramo put ka daljoj diskusiji, ka odgovorima i rešenjima. Ovo je tema koja duboko potresa naše društvo i trebalo bi kontinuirano da se zajedno bavimo time.

Intervju: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Boško Karanović; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još