Uskladite boje zidova s vašim karakterom

Uskladite boje zidova s vašim karakterom

Autor: | 14/04/2015

0

Feng shui je 3500 godina stara Kineska doktrina o skladnom životu i radu. Nudi nam alate kojima možemo uticati na kvalitet stanovanja, a time i na kvalitet našeg življenja.

Feng shui praksa ima svoje korene u kineskom pogledu na svemir, u kojem sve stvari na svetu pripadaju jednom od pet osnovnih elemenata (vatra, metal, zemlja, drvo, voda), a koji su napunjeni pozitivnom ili negativnom energijom. Ta energija se naziva chi, što u doslovnom prevodu znači feng shui vetar i voda.

Cilj feng shuija je stvaranje zdrave, skladne i plodne sredine za život i rad, povećanje harmonije, zdravlja i blagostanja i očuvanja porodice...

U praksi se feng shui nalazi negde između nauke i umetnosti, tako da majstori feng shuija rade po različitim metodama. U našem prilogu predstavićemo vam samo dve najosnovnije metode.

Jedna od najrasprostranjenijih metoda je takozvana BHS metoda (black hat sect). Prema ovoj teoriji stan je podeljen na 9 jednakih pravougaonika (LO SHU mreža), koji su orijentisani u odnosu na ulazna vrata stana.

Pri tome, ulazna vrata mogu biti na području 8, 1 ili 6, dok je broj 5 centralna prostorija, takozvani cilj (thai chi). Ostale prostorije raspoređene su u ostalim pravougaonicima. Svi brojevi su raspoređeni tako, da je njihov zbir vodoravno, uspravno i dijagonalno jednak 15. Svako od tih područja ima svoju funkciju, svoj elemenat i svoje boje.

Na sličnom principu zasniva se i druga metoda nazvana škola koja u obzir uzima strane neba. Prema toj metodi svako polje sa određenim brojem ima i svoju stranu neba. Polja su predstavljena krugom sa 9 jednakih isečaka.

Mnogi kažu da je 80% feng shui-ja naš osećaj, odnosno intuicija, jer iako ne posedujemo znanje feng shuija, možemo izoštriti svoj osećaj za dobro raspoloženje već samim tim, što se prošetamo stanom ili jednostavno pratimo svoje raspoloženje u prostorijama.

Mnogo možemo da učinimo i ako prostorije očistimo, rešimo se nepotrebnih stvari, provetrimo i obezbedimo dovoljno svetlosti i ono što je navažnije – živopisnost stana.

Naime, boje su jedan od najvažnijih pomagala, pomoću kojih stručnjaci za feng shui usmeravaju chi i blagotvorno menjaju energiju određenih delova stana.

Najvažnije je, da boje i premazi koje upotrebljavamo u svom stanu, budu vrhunskog kvalitete i da nisu štetni po zdravlje.

Kao što smo već rekli, moramo poštovati 5 osnovnih elemenata (vatra, metal, zemlja, drvo, voda) i njihov kružni ciklus (harmonični – međusobno očuvanje elemenata i disharmonični – uništavajući ciklus). Svaki element ima svoje boje, a u kombinaciji sa elementima i boje imaju svoj uticaj.

Drvo = zelena, plava

Vatra = crvena

Zemlja = žuta

Metal = bela, bež, srebrna

Voda = tamno plava, crna

Uticaj pojedinih boja:

Zelena: smiruje, podstiče kreativnost, ubrzava rast i regeneraciju, predstavlja nadu.

Crvena: pobuđuje apetit, pospešuje metabolizam i uzrokuje agresivnost.

Žuta: okrepljuje komunikaciju, pobuđuje odnose s okolinom, dobro utiče na zatvorene ljude, jer ih podstiče na veću otvorenost.

Braon: simbolizije stalnost, smirenost.

Bela: simbolizuje čistoću.

Plava: smiruje i podstiče razmišljanje, »mudrovanje« o svetu i životu u njemu.

Crna: upotrebljavamo je oprezno i u malim količinama. Podstiče nas na razmišljanje.

Ukratko smo vam prezentovali vezu između boja i filozofije feng shui, koju možete upotrebiti prilikom izbora boja u pojedinim prostorijama vašeg doma.

Želimo vam puno veselja, hrabrosti i avanturističke inspiracije prilikom stvaranja živopisnog ugođaja življenja.

Izvor: opusteno.rs

Foto: gettyimages.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin