"Trči, čini dobro" - slogan 28. SuisseGas Beogradskog maratona

"Trči, čini dobro" - slogan 28. SuisseGas Beogradskog maratona

Autor: | 08/04/2015

0


"Trči, čini dobro" - slogan je 28. SuisseGas Beogradskog maratona. To je slogan partnerstva UNICEF-a i Beogradskog maratona povodom
28. SuisseGas Beogradskog maratona.
Dve decenije saradnje UNICEF i Beogradski maraton obeležiće, kako je istakao Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, zajedničkom akcijom povodom 28. SuisseGas Beogradskog maratona.
- Prva saradnja 1996. godine ostvarena je na osnovu globalnog ugovora UNICEF-a i Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), čiji je Beogradski maraton član od 1990. Svake godine širili smo saradnju, sklopili čvrsto prijateljstvo, a kruna svega toga bila je pre nekoliko godina, kada je Aleksandar Saša Đorđević, naš predsednik, postao ambasador UNICEF-a. Ove godine slogan naše kampanje je "Trči, čini dobro" je na velikom maratonu, a na Dečijem Smoki Smokić maratonu, u kom je naš partner i Fondacija Novak Đoković, realizovaćemo kampanju čiji je slogan "I do cilja treba znati, vrtić će ti znanje dati". Naš zajednički cilj je da ukažemo na značaj podizanja svesti o potrebi ranog obrazovanja posebno u predškolskom uzrastu, a to su učesnici Dečijeg Smoki Smokić maratona koji organizujemo već 22. put u subotu 11. aprila u Beogradskom zoološkom vrtu. Prve generacije naših učesnika su već ljudi od 26, 27 godina. Završili su škole, fakultete, rade i neki od njih će u budućnosti rukovoditi našom zemljom - rekao je Nikolić.


- Inače, maratoni širom sveta su najbolje platforme za slanje pozitivnih poruka, ukazivanja na značaj darivanja i prikupljanja sredstava za pojedince i organizacije kojima je pomoć potrebna. Beogradski maraton se nalazi u tom humanom i odgovornom društvu već više od 20 godina - zaključio je Nikolić.
Zadovoljstvo saradnjom sa Beogradskim maratonom podvukao je i Michel Saint Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji i dodao:
- Drago mi je što imamo priliku da kroz ovu saradnju popularišemo sport, jer je on jako bitan instrument za razvoj svakog deteta, ali i jako moćno društveno oružje, odnosno društveni instrument koji ujedinjuje ljude uprkos svim granicama, bez obzira da li su državne, verske, političke rasne... Kada je u pitanju Dečiji maraton on je potpuno jedinstven i pruža nam šansu da skrenemo pažnju da je rano obrazovanje i vaspitanje dece jako bitno za razvoj njihovog punog potencijala. UNICEF i Fondacija "Novak Đoković" će tokom maratona promovisati tu ideju, jer razvoj dečijih potencijala razvija i ekonomski potencijal zemlje i na kraju porast BDP-a.
Gorana Džudža Jakovljević
, projektna menadžerka Fondacije "Novak Đoković", takođe je istakla važnost ranog obrazovanja dece:
- Bitno je da svako dete, bez obzira da li živi u gradu ili ruralnoj sredini, a posebno ako živi u siromašnim opštinama dobije pristup predškolskom obrazovanju. Naša fondacija je zbog toga pokrenula akciju "Školica života" čiji je cilj da poveća broj dece u predškolskim ustanovama. Do sada smo izgradili pet predškolskih ustanova u nerazvijenim opštinama, uskoro će biti završena i šesta, ali i dalje je broj dece obuhvaćenih predškolskim obrazovanjem u Srbiji, pri tome mislimo na decu od tri do pet i po godina, samo 46 odsto, dok je u razvijenim zemljama taj procenat 70 odsto.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti