Magnezijum: Zašto je neophodan ljudskom organizmu?

Magnezijum: Zašto je neophodan ljudskom organizmu?

Autor: | 02/04/2015

0

Ovako vam telo poručuje da bi trebalo da unesete u organizam više magnezijuma.

Magnezijum je vrlo važan za ljudsko telo jer učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u telu.

Svakom od nas je potreban magnezijum

Magnezijum je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrijume. Za nas je najvažniji podatak da je magnezijum četvrti najčešći mineral u ljudskom telu. Najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i ćelijama, i u krvi.
Uloga magnezijuma u ljudskom telu je velika. Pomaže u unapređenju metaboličkih procesa, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prenosa kroz telo, i učestvuje u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti ne bi bio moguć.
Takođe, svaka ćelija u ljudskom telu treba odgovarajuću količinu magnezijuma, jer u protivnom njihovo delovanje slabi. Magnezijum deluje zajedno s kalcijumom za kontrolu električnog impulsa u ćelijama.

Koncentracija magnezijuma u zdravim ćelijama je mnogo veća od kalcijuma, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i delovanje su važni kako bi se sprečilo nakupljanje kalcijuma u ćelijama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog delovanja ćelija ili njihovog odumiranja.

Nedostatak magnezijuma između ostalog uzrokuje:

-glavobolju
-migrenu
-umor
-vrtoglavicu
-pospanost
-nervozu
-razdražljivost
-bolove u mišićima
-grčenje mišića
-gubitak apetita

Budući da telo nedostatak magnezijuma nadomešta tako da ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezijuma može biti vrlo opasan.
Osigurajte dovoljno magnezijuma
Telo ne može samo da stvori magnezijum, pa ga je potrebno uneti kroz svakodnevnu hranu i piće. Dnevne potrebe magnezijuma odraslog čoveka su 300-400 mg, a možete ih zadovoljiti tako da svakodnevno pijete 3-4 dcl prirodne mineralne vode koja sadrži magnezijum. Tokom trudnoće, dojenja i tokom razdoblja intenzivnog rasta, potrebe za magnezijumom se veće. Više magnezijuma je potrebno i sportistima i ljudima sa bolesnim srcem.

Nedostatak magnezijuma se može pojaviti i zbog određenih fizioloških stanja kao dijareja, povraćanje, upotreba laksativa, dijabetes i problemi sa štitnom žlezdom.

Hrana koja je dobar izvor magnezijuma:

-zeleno lisnato povrće (spanać, blitva)
-orašasti plodovi (bademi, brazilski oraščići, orasi)
-semenke bundeve
-suncokretove semenke
-paprika
-smokve
-banane

Kod većeg nedostatka magnezijuma, stručnjaci preporučuju dodatke ishrani.

Izvor: Kiwi

Foto: freedigitalphotos.net/Mister GC

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin