Pola sata sa... Jadranka Jovanović

Pola sata sa... Jadranka Jovanović

Autor: | 14/03/2015

0

Malo je operskih pevača kojima se u karijeri ukaže prilika da rade komade koji se prvi put postavljaju na scenu i da budu deo praizvođenja jednog dela. Ovaj umetnički poklon dobila je naša operska diva Jadranka Jovanović, koja je u nedelju imala premijeru prve srpske opere „Melanholični snovi grofa Save Vladislavića”. Reč je o delu kompozitora Svetislava Božića, koje režira Aleksandar Nikolić, koreografiju potpisuje Saša Ilić, a kostime je osmislila Katarina Grčić. Grof Sava Vladislavić bio je naš političar, savetnik ruskog cara Petra Velikog, diplomata u službi ruske imperije i veliki dobrotvor, putopisac i poliglota koji je nepravedno zapostavljen u našoj istoriji.

Smatrate li blagoslovom što imate priliku da prvi put izvodite jednu predstavu?

- Velika mi je čast što imam priliku da radim delo koje do sada nije izvođeno i što će imati svetsku premijeru. Istovremeno osećam ogromnu odgovornost. Svi mi znamo „Travijatu” ili „Aidu”, koje se vekovima već izvode na razne načine, ovo je veliki umetnički dar, jer nema svaki umetnik priliku da tokom svog trajanja učestvuju u proizvođenju nekog dela.

Radite li ovaj komad sa posebnim entuzijazmom?
- Zadivljena sam svojom umetničkom sudbinom da posle toliko uloga, solističkih koncerata koji su bili režirani, oratorijuma i mnogih drugih stvari koje sam radila, imam priliku da se susretnem sa novim umetničkim izrazom. Morala sam da savladam i novi vokalni stil kompozitora Svetislava Božića, sa kojim se do sada nisam susretala. Zanimljivo je da u operi igram tri različite uloge, što mi se takođe prvi put dešava, a sve one su međusobno različite i suprotstavljene. Igram despoticu, odnosno despotovu ženu, anđela iskušenja i ženu koja je udovica i majka. S obzirom na to da opera traje sat i dvadeset minuta, sve to zahteva veliki fizički, a pre svega emotivni napor, jer sam sve vreme u emotivnom stampedu. Međutim, u svom srcu osećam pravu dečiju radost zbog svega toga.

Na koji način se štitite od velikih emotivnih davanja na sceni?
- Moji najveći strahovi su uvek vezani za moje zdravlje, jer kada ste izloženi velikim emotivnim i fizičkim naporima, imunitet pada, a sada je vreme virusa.

Kako čuvate imunitet?

- Najvažnije mi je da imam dovoljno sna, hranim se dosta zdravo i volim povrće. Međutim, pred svaki važan događaj u karijeri nedostaje mi odmor, jer imamo intenzivne pripreme. Kada se probe završe, ja ne prestajem da radim jer u glavi premotavam film šta bi sve trebalo da popravim i uvek pod jakim adrenalinom do kasno uveče, a probe imamo već ujutru, što zahteva rano ustajanje.

Volite li da vaši najbliži, na primer sin, budu sa vama na premijeri?
- Ne volim da zovem ljude na svoje premijere ili na izvođenja, jer smatram da je to za njih neka vrsta opterećenja, a, s druge strane, zvuči mi početnički da kažem nekome da dođe u pozorište da bi mene gledao. Takođe, najviše umetničke domete imala sam u inostranstvu, kada nisam znala nikoga u publici. Bitno je mišljenje publike, a ne naših dragih ljudi koji nas vole. Ovog puta, pošto mi je sin u Berlinu, doći će samo moja majka na premijeru.

Da li je ona ponosna na vas svaki put kada ima priliku da gleda vaš nastup?
- Kroz sve ove godine karijere, moja majka je najviše od svih iz moje okoline svesna koliko je moja profesija zahtevna. Nama je u kući „opsadno stanje” pred svaku moju premijeru, jer je sve podređeno tome, ona je i putovala sa mnom dok mi je sin bio mali i svesna je koliko je mnogo davanja potrebno. Ona bi volela da više vremena ostavim za sebe i porodicu. Ali, za postizanje vrhunskih rezultata u bilo kojoj profesiji čovek mora da se žrtvuje.

Koliko vam je značajna podrška porodice?

- Mama mi zaista mnogo pomaže, ali ja sam puna energije i mnoge stvari, koje nisu vezane samo za moj posao, stignem da uradim tokom dana.

Relaksirate li se naneki poseban način posle premijera?
- Poslednjih godina uglavnom se nisam relaksirala, čak sam veoma retko išla na letovanje. Međutim, sada mislim da ću sebi priuštiti bar jedan produženi vikend van Beograda.

Intervju: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Marija Milenković hellomagazin