Kinetoza ili bolest putovanja

Kinetoza ili bolest putovanja

Autor: | 08/03/2015

0

Kinetoza muči skoro svaku petu osobu, i to bez obzira na prevozno sredstvo, mada se najčešće javlja na putovanjima brodom

Osećaj mučnine, vrtoglavica, povraćanje često su neprijatan pratilac putovanja. Za one koji imaju jako izražene simptome, najbolje je da popiju lek preventivno, i to pre putovanja.

- Da bi na vreme delovao, lek protiv mučnine treba popiti najmanje sat pre početka puta - savetuje dr Branka Lazić, načelnik Opšte medicine Doma zdravlja „Stari grad“. - Kada se simptomi kinetoze pojave, kasno je za uzimanje leka. Preparat koji je dostupan na našem tržištu mogu da koriste i deca, samo treba voditi računa o doziranju, koje je prema telesnoj težini.

Kinetoza muči skoro svaku petu osobu, i to bez obzira na prevozno sredstvo, mada se najčešće javlja na putovanjima brodom. Dr Lazić napominje da ovaj lek izaziva pospanost, pa vozači nikako ne bi trebalo da ga piju.

- Od mučnine gotovo nikad ne pate oni koji upravljaju automobilom, jer je jedan od razloga kinetoze upravo to što osoba ne gleda u pravcu kretanja - pojašnjava naša sagovornica. - Zato jedna od mera prevencije može da bude upravo da se pri vožnji gleda u pravcu kretanja. Najbolje bi bilo da se ne jede ništa pre putovanja, ako ono nije previše dugo.

Ako ipak mora da se jede, najbolje je pojesti nešto suvo, lagano, izbegavati teške i začinjene obroke. Bitno je i da u vozilu ne bude zagušljivo, da je prozor otvoren ili uključen klima uređaj. Ako je to moguće, treba praviti češće pauze tokom putovanja.

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: bolest brod mučnina

Pročitajte još

Najnovije vesti