Sanja Marinković: Nisam našla recept za srećan brak i teško da ću ga ikada naći

Sanja Marinković: Nisam našla recept za srećan brak i teško da ću ga ikada naći

Autor: | 19/02/2015

0


Jedno od zaštitnih lica televizije "Pink", autorka i voditeljka emisije "Magazin In" Sanja Marinković više od dve decenije gradi uspešnu karijeru, u kojoj nije imala nijednu mrlju, na šta je posebno ponosna. Neposredna u komunikaciji, od sagovornika uspeva da dobije odgovore na pitanja iz najdublje intime. Kada nije ispred kamera, simpatična četrdesetogodišnjakinja u potpunosti je posvećena svom sedmogodišnjem sinu Strahinji i suprugu Aleksandru Uhrinu. Za magazin "Hello!" Sanja govori o braku sa uspešnim montažerom, o izazovima koje donosi roditeljstvo i planovima za potomstvo. Prvo govori o razlozima prestanka emitovanja emisije "Bračni sudija", što je izazvalo brojne komentare.
- Najsmešnije u toj priči je što su sve novine pisale o tome, a niko me nije pozvao kao glavnog aktera da kažem o čemu je reč, nego su sami krojili svoje priče. Istina je da je istekla licenca između "Emotiona" i američke produkcije i istekao je ugovor između televizije "Pink" i "Emotiona". Ja sam u toj emisiji bila prezenter i neka vrsta scenariste, mnogo sam pomagala i u uredničkom delu, ali to nije moja autorska emisija. Žao mi je što se više ne emituje, jer sam se beskrajno zabavljala radeći tu emisiju i bilo mi je simpatično da rešavam bračne probleme i razgovaram sa "običnim" ljudima, koji se razlikuju od poznatih ličnosti sa kojima radim, jer nikada ne znam šta mi misle. Za razliku od njih, učesnici "Bračnog sudije" bili su potpuno iskreni sa svojim realnim problemima i bilo mi je drago kada nekome uspemo da pomognemo. S druge strane, mislim da svaka emsija ima svoj vek trajanja i verujem da se ova završila baš kada je trebalo, onda kada je imala najveći rejting. Ovih dana sa producentima razgovaram o nekim novim formatima, tako da se radujem nečemu novom, ali o tome još ne mogu da pričam.

Šta bi se dogodilo kada bi vam rekli da se emisija "Magazin In" više neće emitovati i kada biste morali da radite neki drugi format?
- Ne mogu da kažem da nisam razmišljala o tome, ali onaj ko može da kaže da je došao kraj je publika. Kada bih videla da emisija više nema poentu, da se ne komentariše, da teme nisu zanimljive ljudima, znala bih da je vreme da prestanemo da snimamo "Magazin In". Emisije takvog karaktera nemaju vek trajanja jer uvek postoje nove teme o kojima se raspravlja i novi aktuelni sagovornici, pa takvi šou-programi u čitavom svetu dugo opstaju. Trudim se da svake sezone nešto promenim u emisiji iako to niko ne traži od mene.

Pogađaju li vas komentari pojedinaca da su vam pitanja banalna?

- Naravno da ne. Volim kada se gosti u mojoj emisiji toliko opuste i ja im dajem puno pravo da mi kažu šta god žele. Znam da je intervju pravi onda kada mi sagovornici u oči kažu sve što misle. Sve drugo ne bi bilo fer. Neko se pronađe u mom pitanju, neko ne. Znam da i publika to doživljava na sličan način, ima onih kojima se ne sviđaju moja pitanja, a ima i onih koji čuju baš ona na koja žele da znaju odgovor.

Da li je to zapravo način da jednostavnim pitanjima dođete do zanimljivih odgovora?
- Naravno, jer što je jednostavnije pitanje, to je teže za odgovaranje. To je tajna mog novinarstva.

Osim "Magazina In", u kom formatu možete sebe da zamislite?
- To mi je možda jedno od najtežih pitanja. Da su me pitali pre tri, četiri godine, sigurno bih rekla da je to neki šou-program, u kome bih mogla malo da igram, pevam, da budem vrcava. To bi bio neki večernji, festivalski šou-program. Sada, pošto svega toga ima, i neki ljudi to rade verovatno mnogo bolje nego što bih ja to radila, to mi više nije želja. Mislim da bi mi najbolje legao neki tok-šou program, koji bi se emitovao u večernjim satima, jer ja nisam za emisije takmičarskog karaktera i kvizove. Tu ne bih mogla da dođem do izražaja, jer volim kada postoji provokacija, a ne bih mogla ni da se suzdržim od komentara. Mislim da su festivalske emisije za voditeljke koje imaju stas, glas i takvu lepotu koja na ekranu deluje festivalski. Ja sve to nisam, ja sam za neke vrcave emisije, gde mogu da se šalim i da budem ono što jesam. Tako nešto ću predložiti nekim producentima, pa ne smem da pričam o tome.

Posle četiri godine više ne radite "Bračnog sudiju" i imate više vremena za sebe i porodicu.

- Ponovo imam vremena za sebe i nisam mogla da verujem kada sam imala prvi slobodan vikend tokom koga nisam morala da gledam priče iz tuđeg bračnog života. To je bio prvi vikend koji sam u potpunosti posvetila mom sinu Strahinji. Išli smo da gledamo predstavu, sledećeg dana smo išli na porodični ručak i igrali naše omiljene društvene igre. Moj sin obožava kada svi zajedno kuvamo, on je majstor za ćufte koje voli da pravi, dok sam ja majstor za pire krompir. Često vreme provodimo sa mojim bratom i njegovom decom u igraonici ili kod Vesne Dedić i njene kćerke, a ona Strahinji pravi njegove omiljene palačinke.

Mislite li da ženi može da zasmeta višak slobodnog vremena?
- Ne znam koliko će me ovo držati, jer sam navikla da stalno radim, ali mi je drago što ću moći da se posvetim detetu više nego do sada. Strahinja trenutno želi da svira rok gitaru, ponovo polazi na časove plivanja, tako da ću ja imati pune ruke posla. Što je moj sin veći, to više sa njim pričam i o nekim ozbiljnijim temama, družimo se i shvatam koliko mi je dragoceno vreme koje provodim sa njim.

Strahinja je pošao u školu. Kako se snašao sa obavezama i koliko ga vi forsirate kada je reč o učenju?
- Kod nas je to po principu povuci-potegni, kao što je verovatno slučaj sa svim dečacima. On je od one dece koja imaju problem sa koncentracijom. Njemu je još igra na prvom mestu, još ne shvata koliko je škola ozbiljna, misli da će to da traje još nekoliko dana pa se završava. S druge strane, kada dođem kod učiteljice, shvatim da je on tamo sasvim drugačiji. Ona mi kaže da se Strahinja izuzetno trudi, da neće da izađe iz učionice dok ne završi zadatak i čini mi se da mi priča o nekom drugom detetu. Važno je da radne navike ima tamo gde treba, a kuća mu je i dalje kao igraonica. On pohađa englesko-srpsku školu. Kada smo nedavno boravili u Dubaiju, shvatila sam koliko dobro govori jezik i koliko je napredovao.

Vaš sin se obrazuje u privatnoj školi, jeste li zadovoljni?
- Strahinja je bio bolestan i petnaest dana nije išao u školu. Kada sam ga dovela u školu, sva deca su u tom trenutku skočila da ga ljube i grle. Takvu scenu skoro nisam videla. Shvatila sam da ipak postoji nada za nove generacije, da umeju da budu topli, da se vole i poštuju. Ne sećam se da je tako bilo u periodu mog detinjstva i mislim da je za to važan pristup učiteljice i misija same škole, kojom sam prezadovoljna.

Rekli ste da ste popustljiviji od supruga.
- Jesam, ali ne kada je reč o učenju. Tata je zadužen za matematiku, a ja za srpski i engleski jezik, pa mi onda imamo jedno malo porodično takmičenje iz kog predmeta će Strahinja imati bolje ocene. Kada je reč o drugim stvarima, ja sam popustljivija i vidim da Strahinja to više koristi što je stariji, tako da polako počinjem da budem svesna šta je uloga roditelja i da moram da budem čvršće ruke. Teško mi pada, ali moj muž kaže da ako ga sada "ispustimo", kasnije nema pomoći.

Koliko se vaš odnos sa suprugom menja s godinama?

- Pošto mene stalno kritikuju kako u emisijama pričam o sebi, iako mnoge stvari koje kažem nisu iz mog života, već koristim i dosetke mojih drugarica, ja ću sve to napisati u knjizi, tačnije priručniku, koji trenutno spremam. Radni naslov glasi "Kada izgovoriš to magično da - šta sledi posle toga".

Dugo ste bili u vanbračnoj zajednici i dobili ste potomstvo, a kasnije ste se odlučili za brak. Zbog čega?
- Ni meni ni mom mužu brak ne znači ništa. U suprotnom mi bismo se prvo venčali, pa bismo onda postali roditelji. Nismo patrijarhalni, možda zato što smo oboje umetnici. Nisam od onih žena koje su sebe sanjale u venčanici i dok su se druge žene bavile time kako da se bogato udaju, ja sam bila novinarka koja je putovala po svetu. Moram da priznam da sam se zaljubila u muža na prvi pogled. Imali smo tu privilegiju da nam sin bude na venčanju, ali ne može da nam oprosti što je on posle ceremonije išao kod bake i deke, a mi smo otputovali. Ja još nosim burmu jer je mnogo volim i lepa mi je, moj muž ju je skinuo posle mesec dana, jer mu je smetala kao većini muškaraca. Nisam ni primetila da ju je skinuo, pa i to dovoljno govori o tome koliko je nama taj protokol važan.

U kojim situacijama se među vama javljaju nesuglasice?
- Uglavnom oko Strahinje i toga čiji su stavovi ispravni. Muž mi zamera što sam mnogo popustljiva, ali ja sam mama modernih nazora, pa kada ne znam kako da postupim, otvorim priručnik ili pozovem psihologa. Roditelji bi trebalo da znaju da je roditeljstvo ozbiljan posao i da o tome treba da se uči. Ako sami ne znate kako da postupite, najbolje je da potražite savet od stručnog lica. Što bih se ja pravila pametna, prvi put u životu sam roditelj, ali ne i poslednji, nadam se.

Znači li to da planirate drugo dete?

- Odlučila sam da ne govorim o tome, jer se sve dešava u svoje vreme. Ono čemu se mi sad radujemo je treće dete mog brata, jedna devojčica koja će uskoro doći na svet. Strahinji je trenutno to dovoljno, važno je da nam je kuća uvek puna.

Rekli ste da nemate recept za srećan brak. Šta se ispostavilo kao najvažnije za vašu zajednicu?
- Nisam našla recept za srećan brak i teško da ću ga ikada naći. Ono što je najvažnije za jednu zajednicu je da roditelji budu jedno drugome podrška, da budu najbolji prijatelji i beskrajna podrška svom detetu. Iskušenja uvek postoje i uvek će postojati, samo je pitanje ko se sa čim i kako nosi, a papir tu ništa ne pomaže. Mi smo se venčali kada smo shvatili da imamo vremena i da možemo dobro da se provedemo u Parizu.

Jeste li ljubomorni u odnosu sa suprugom?
- Nisam ni ljubomorna ni posesivna, atipična sam žena u svakom smislu i na to sam ponosna.

Ima li ljubomore kod vašeg supruga?
- Mi smo počeli da se zabavljamo kada sam ja bila na vrhuncu slave, tako da nema razloga da sada bude ljubomoran. Nije lako nositi se ni sa muškarcem koji nije ljubomoran, ni sa onim koji jeste, ali sve što o tome mislim moći će svi da pročitaju u priručniku koji pišem.

Jedan od partnera je uvek impulsivniji. Ko je to u vašem odnosu?
- Jednako smo impulsivni, ali više u poslu. Privatni život je ipak moja oaza i ja to čuvam, a u poslu sam zahtevna, tražim da svi budu radni, a to je ono što u Srbiji ljudima najteže pada.

Kojim načelima ste se vodili u životu?
- Sebi sam zacrtala neke stvari i time sam se vodila, za šta su zaslužni i moji roditelji i vaspitanje koje su mi pružili. Završila sam fakultet, zaposlila se i časno gradila svoju karijeru. Nikada se nisam okliznula ni u kakvo blato, kako su se klizale mnoge moje koleginice, a klizaju se i dan-danas. Uvek mi je bilo važno da branim čast mojih roditelja, a sada i moje porodice. Mogu da kažem da sam časna osoba bez bilo kakvog greha, i u ljubavi, i u roditeljstvu, i u karijeri. Kakva će me iskušenja sačekati ne znam, kod mene je sve vrlo racionalno i nekad se i sama iznenadim na šta sam sve spremna.

Kako ste uspeli da sebe sačuvate od pisanja tabloida?
- Nisam se čuvala od tabloida, samo im nisam davala povoda. Novinari su se "kačili" na mene kroz razne izjave poznatih ličnosti i to su povezivali sa mojim privatnim životom. Koristili su i neke moje šale. Na primer kada pričam o tome ko je seks simbol u Srbiji, oni mi ga odmah "prikače" kao nekoga ko mi se dopada. Ne znam da li će biti nekih iskušenja, ali ja ništa ne krijem, pa i ako budem imala povod da dam neku ispovest, uradiću to u svojoj emisiji, na mojoj televiziji.

Koji su, prema vašem mišljenju, problemi današnjih devojaka i kakav je vaš stav prema upoznavanju preko Interneta?
- Nedavno sam bila kod drugarice u Dubaiju i saznala sam da je kod njih veoma aktuelno dopisivanje preko društvenih platformi. To još nije stiglo do nas, članovi su ljudi shodno svojim interesovanjima. Tu ima direktora velikih firmi, koji su se učlanili kao ljubitelji snouborda, umetnosti, i onda se prave žurke na kojima se oni upoznaju i spajaju. Uskoro će biti čudni oni koji se ne upoznaju preko interneta.

Kako vi gledate na sve to?
- Kao majka pripremam se na ono što me očekuje od Strahinje.

Intervju: Zvezdana Milovanović; Life Content
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti