Novak Đoković: Tradicionalno proslavio praznik Oci

Novak Đoković: Tradicionalno proslavio praznik Oci

Autor: | 05/01/2015

0

Krajem oktobra prošle godine Novak Đoković i njegova supruga Jelena postali su roditelji dečaka kojem su nadenuli ime Stefan, a najbolji svetski teniser više puta je objasnio da uživa u ulozi oca.
- Poseban je osećaj biti otac i slaviti današnji dan prvi put- napisao je Novak na svom Fejsbuk profilu povodom proslave hrišćanskog praznika Oci.
Đoković je objasnio da je vezan belom mašnom jer je to deo tradicije prilikom obeležavanja ovog praznika koji prvi put proslavlja kao roditelj.
- Pravoslavni Božić je za tri dana, a tri nedelje ranije počinjemo sa proslavljanjem porodičnih veza i zajednice Danom dece (Detinci) koji se obeležava treće nedelje pre Božića, zatim Danom majki (Materice) nedelju dana kasnije, i konačno Danom očeva (Oci) poslednje nedelje pred Božić. Tradicija nalaže da na Dan dece simbolično vežete svoje dete, kao i majke i očeve na njihove dane. Simbolika koja se krije iza vezivanja jeste učvršćivanje porodičnih veza obavijenim ljubavlju, poštovanjem i jedinstvom. Moja supruga je, zbog toga, danas vezala mene u Stefanovo ime! Srećni vam Oci!
Usledili su komentari njegovih fanova iz celog sveta u kojima su izrazili oduševljenje što im je opisao deo pravoslavne tradicije obeležavanja ovog praznika, ali i domaćih navijača koji su mu odali priznanje što, kad god je mu se za to ukaže prilika, naglašava da je iz Srbije i svetu pokazuje ono najlepše iz prošlosti i tradicije svoje vere i otadžbine.

Autor: Life Content

Foto: Novak Đoković / Facebook

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin