U Etnografskom muzeju otvorena izložba sarija

U Etnografskom muzeju otvorena izložba sarija

Autor: | 26/11/2014

0

Ambasadorka Indije u našoj zemlji Narinder Čauhan otvorila je sinoć u Etnografskom muzeju jedinstvenu izložbu sarija. Postavka pod nazivom „Sari – magija indijskog tkanja“ autorke Rte Kapur Čišti okupila je mnoge poklonike kulture ove zemlje.

Gospođa Naridner otvorila je ovu izložbu tako što je simbolično upalila sveće na velikom svećnjaku postavljenom u holu muzeja, a zatim je svim zvanicama poželela dobrodošlicu i otkrila im neke od tajni nošenja ove tradicionalne nošnje.
Sari je star preko hiljada godina i svaka žena u Indiji smatra privilegijom da nosi ovaj odevni predmet. Sari je nešivena haljina koja pada oko tela. On je elegantan i često umetnički izrađen i protkan šarama. I dalje oduševljava indijske žene koje ga nose i u svakodnevnom životu, a ne samo u posebnim prilikama - rekla je ambasadorka i dodala:
- Mnogo ljudi želelo je da sazna šta je sari, kako se nosi i gde bi mogli da ga kupe i upravo zbog toga smo napravili ovu izložbu, da ljude iz Srbije upoznamo sa našom tradicijom - objasnila je ona.

Među prisutnima na izložbi bili su i osnivač modne agencije „Click“ Nenad Radujević koji već godinama unazad sarađuje sa ambasadom Indije, kao i Vesna da Vinča koja je osvedočeni poštovalac kulture te zemlje. Ona je bila u društvu aktuelne mis Srbije Marije Ćetković kojoj je ova izložba bila jedno od prvih pojavljivanja od kada je prošlog meseca ponela titulu najlepše devojke.

Tekst: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti