Vlado Kalember: Uprkos razvodu od Ane Rucner i dalje verujem u brak

Vlado Kalember: Uprkos razvodu od Ane Rucner i dalje verujem u brak

Autor: | 20/11/2014

0

Kada je, davne 1984. godine, sa Izoldom Barudžijom i hitom „Ćao, amore“ nastupao na „Pesmi Evrovizije“, spiker nemačke televizije izgovorio je simpatično „upozorenje“: „Poštovani gledaoci, nemojte da pomislite da vam se pokvario televizor. Ovaj pevač zaista ima takav glas.“ Čuveni promukli vokal, kojim je zavodio nekadašnje tinejdžerke, dok su ljubomorni mladići pili hladnu „koka-kolu“ ne bi li devojkama odvratili misli od zgodnog pevača, i danas je zaštitni znak Vlada Kalembera. Ana, Lili, Nada, Nataša, sve su opevane u pesmama „Srebrnih krila“, a jednoj dami koja nosi ime kao njihov prvi singl pošlo je za rukom da šarmantnog Zagrepčanina konačno odvede pred oltar. Brak sa čelistkinjom Anom Rucner nije dugo trajao, što dvoje muzičara ne sprečava da se i dalje savršeno slažu. Frontmen nekad megapopularnog benda, koji je ostvario i sjajnu solo karijeru, ponovo je boravio u Beogradu gde je nastupio na koncertu u čast Đorđu Novkoviću.
- Beskrajno sam ponosan što sam bio značajan deo karijere tog izuzetnog čoveka i kompozitora. Zahvaljujući Đorđu, vi i mnogi drugi pre vas radili su sa mnom intervjue. Između beskrajnog niza događaja koji su obeležili taj divni period, nekako mi se u pamćenje najjače urezao početak saradnje, kada sam mu u stan doneo snimak našeg prvog singla „Ana“, pravo iz studija. Nije čuo ni pola pesme, a već je pritisnuo dugme „stop“ na magnetofonu. Ja sam sav pretrnuo, ubeđen da mu je zvučalo vrlo loše. Prvo me je ćutke posmatrao, a onda rekao: „Za godinu dana bićete prvi bend u Jugi.“ Nisam mu verovao. Međutim, Đorđe se prevario jer se taj uspeh dogodio već za šest meseci - seća se Kalember.

Vaša velika ljubav bila je i slikarstvo. Da li se, kad se ugase svetla pozornice, možda latite kista i slikate za svoju dušu?

- Istina je da mi je slikarstvo do otprilike šesnaeste godine bilo najveća ljubav, a potom je mesto štafelaja zauzela devojka koja je stalno dolazila na nastupe jednog benda u Zagrebu jer joj se jako sviđao gitarista. To je bio razlog da se posvetim gitari. Ali, kada je saznala da i ja sviram, već je bilo prekasno. Udala se verovatno za nekog ko nema veze sa muzikom. Tada sam se oprostio od te umetnosti, ali su mi svi prostori u domu prepuni slika. Doduše, ne mojih.


Vaš brak sa Anom Rucner delovao je besprekorno i mnogi su se iznenadili kad su proletos čuli da se razvodite. Kako sada funkcionišete?
- Ana i ja smo idealno funkcionisali dok smo bili u braku, a tako je i sada. Kada je brak počeo da gubi na savršenosti, ušli smo u besprekoran vanbračni odnos.

Na ludi kamenstali ste u poznim godinama. Da li vam je žao što se ranije niste ženili i da li još verujete u brak?
- Uopšte ne mislim da sam se prekasno oženio, naprotiv. Mnogi prijatelji su mi rekli da su to učinili prerano. Još verujem u brak, iako je ta institucija suočena sa bezbroj problema. Kad-tad se sretnu ljudi koji jedno drugom odgovaraju, a moj trenutni emotivni status je vrlo stabilan.

U čemu je tajna vašeg dečačkog izgleda u šezdeset prvoj godini? Jeste li slučajno otkrili neki eliksir mladosti ili je reč o dobroj genetici?

- Ovo ću shvatiti kao kompliment. Nema tajni, jedino mi se ponekad učini da su neki moji prijatelji prerano ostarili. „Srebrna krila“ su se vratila na scenu, iza nas je niz uspešnih koncerata, spremamo nove singlove i zaista sve deluje kao da vreme stoji. Imali smo sreću što smo mnogim generacijama ostali u lepom sećanju, pa i danas rado dolaze na naše nastupe. Tada se svi zajedno podmladimo, vratimo se dve, tri decenije unazad, i svima bude dobro.

Da li je sin Darian krenuo vašim stopama s obzirom na to da su mu roditelji vrhunski muzičari?
- Ne, on je razigrani osmogodišnjak i još nismo počeli da ga usmeravamo ka budućoj profesiji. Na njemu je da izabere, a na nama da mu maksimalno pomognemo. Neverovatno je da Darian uopšte ne želi da sluša ništa od muzike koju radimo Ana i ja. Čak i kada se pojavimo na televiziji, on ne gleda. Verovatno smatra da mu mamu i tatu stalno odvodi posao kojim se bave. Ali, pažljivo nas prati kada ga povedemo na nastupe.

Šta je najvažnije što ste naučili o odnosima između žena i muškaraca?
- To je za mene preteško pitanje, jer je reč o dva prilično različita sveta koji se u stvarnosti gotovo uopšte ne razumeju. Oko sebe imam veliki broj dokaza. Životne vrednosti su se totalno poremetile i danas, nažalost, za sreću važe samo tri pravila: novac, novac i opet novac. U takvom svetu smo zapravo nesrećni, jer će se u našem okruženju uvek naći i oni čija je jahta duža za metar, čiji je stan veći za sobu ili čiji je konto u banci jači za jednu nulu. Moja pravila su drugačija i svode se na obične želje, da budem zdrav, da uživam u onome što imam i da ne patim za onim što nemam.

Kako provodite slobodno vreme?

- One velike i naporne turneje, kada smo umeli da držimo i po sto koncerata zaredom, više ne postoje. Sadašnja dva do tri nastupa mesečno nisu nikakav problem za čoveka koji je naučio da svakog dana radi. Imam mnogo slobodnog vremena, koje provodim sa detetom ili na kafi sa prijateljima.

Intervju: Snežana Ilić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin