Nataša Vukoje: Emotivnu krizu posle razvoda prebrodila sam zahvaljujući rekonekciji

Nataša Vukoje: Emotivnu krizu posle razvoda prebrodila sam zahvaljujući rekonekciji

Autor: | 14/11/2014

0

Nekadašnja košarkašica i manekenka Nataša Vukoje, koja je veliki uspeh postigla i u sportu i u svetu mode, svoju pravu misiju i potpunu poslovnu ispunjenost otkrila je tek pre tri godine kada je postala praktičar rekonekcije. Na ovakav korak odlučila se posle razvoda od bivšeg supruga Aleksandra Jugovića, sa kojim ima četvorogodišnju kćerku Đurđu. Dok je prolazila kroz emotivno težak period, na majčin nagovor odlučila je da se podvrgne tretmanima rekonekcije, a boljitak koji je tom prilikom osetila "naterao" ju je da i sama počne da se bavi tim oblikom alternativnog lečenja, to jest isceliteljske tehnike kojom se poboljšava opšte stanje organizma. Posle edukacije koju je završila kod čuvenog Erika Perla, tridesetogodišnja Beograđanka postala je praktičar rekonekcije. Uz to radi i kao trener za lični razvoj i promoviše svoj program "Wake up".

Pre dve godine osmislili ste program "Wake up", o čemu je reč?

- "Wake up" je jedinstveni koncept u našoj zemlji čiji je cilj da se ljudi vrate sebi kroz niz različitih radionica i vežbi meditativnog karaktera. U današnje vreme život nas odvlači na različite strane i svi jurimo da završimo svoje obaveze, a nikada ne zastanemo i ne zapitamo se kako se osećamo, šta želimo i da li smo potisnuli neke naše emocije. Kroz ovaj program vraćamo se sebi da bismo sačuvali psihofizičko zdravlje.

 Kako ste se zainteresovali za pozitivnu psihologiju?
- Kada se osvrnem i sagledam svoj život, uviđam da je bavljenje košarkom i manekenstvom, ali i sve ostalo što sam u životu radila, zapravo bio uvod za ovo čime se danas bavim. Ključni momenat dogodio se kada sam rodila kćerku Đurđu koja sada ima četiri godine.

Sada je vaše primarno zanimanje praktičar rekonekcije. Odakle interesovanje za taj oblik alternativnog lečenja?
- U periodu kada mi je bilo dosta teško u emotivnom smislu, posle mog razvoda, rekonekcija je za mene bila spas. Moja majka prvo se zainteresovala za taj oblik alternativnog lečenja, a onda mi je preporučila da i sama odem kod praktičara. Danas mogu da kažem da se moj život meri do rekonekcije i posle nje.

Koje boljitke ste osetili posle tretmana?

- Svi znamo šta je za nas ispravno, ali često dođemo u situaciju kada pod različitim pritiscima ili očekivanjima izgubimo vezu sa sobom. Rekonekcija nas čisti od svih tih uticaja, čime nam mnoge stvari postanu jasne i bolje sagledavamo svoj život i svoje istinske želje. Na taj način počnemo da živimo po svojoj meri, a ne prema modelu koji nam je nametnut.

Jeste li odmah posle tretmana poželeli da i sami počnete da se time bavite?
- Da, i na tom putu duhovnosti mi se svašta dešavalo. Želela sam da moj mentor bude rodonačelnik rekonekcije Erik Perl i nisam pristajala ni na šta manje od toga. Zasukla sam rukave i počela sam da ga jurim po svetu. Kada nešto stvarno želite, onda to i osvarite. Na kraju sam završila obuku kod njega u Pragu i Ljubljani. Već tri godine sam praktičar rekonekcije i moram da naglasim, pošto se ne zna mnogo o tome, da se rekonekcija radi jednom u životu.

Da li ste radili rekonekciju i vašoj kćerki?
- Đurđa je rekonektovana sa četiri meseca i vrlo sam srećna što ne pije antibiotike i što retko idemo kod doktora. Ona zna da mi kaže da je boli stomak i da želi da joj mašem rukama, jer ona na taj način vidi rekonekciju, što je i normalno u njenom uzrastu. Deca su neverovatna jer su potpuno otvorena i nemaju nikakvu blokadu tako da lakše može da im se pomogne različitim oblicima alternativne medicine nego odraslima.

Kakva je Đurđa devojčica?
- Ona je spoj mene i mog bivšeg supruga. Ima veoma jak karakter, što nama kao roditeljima nije uvek lako, ali mislim da će njoj biti od koristi. Već sada kod nje primećujem takmičarski duh i ljubav prema sportu pa verujem da će uskoro izraziti želju da nešto počne da trenira.

Sa bivšim suprugom ostali ste u dobrim odnosima, mislite li da zahvaljujući tome vaša kćerka ne oseća prazninu zbog razvoda roditelja?
- Bilo bi suludo pričati da se oseća isto kao da su joj roditelji zajedno. Mi smo razvedeni i ona je toga svesna, ali se svi zajedno trudimo da joj pružimo najviše što možemo. Naše emocije su iskrene i čiste, a to je ono što dete oseti. Ona mnogo vremena provodi sa ocem, kao i sa njegovom familijom, ali, naravno, najčešće je sa mnom, jer živimo same. Trudim se da sa njom razmenjujem sve svoje emocije, a ona je svesna da majka ima pravo da bude i neraspoložena, i besna, i mnogo srećna, jer kroz svoj primer želim da je naučim da ne potiskuje emocije.

Jeste li uz kćerku postali bolja osoba?

- Kada bi roditelji pokušavali da uče od dece i kada se ne bi trudili da im po svaku cenu nametnu svoje iskustvo, sve bi bilo lakše. To ne znači da ja svojoj kćerki dopuštam sve, ona vrlo dobro zna gde su granice i disciplina mora da postoji. Nijedno dete ne postaje razmaženo od viška ljubavi već od toga što mu dopuštamo stvari koje ne bi trebalo da radi, i tako ga ne pripremamo za život.

Šta ste naučili od Đurđe?
- Da treba pričati u prvom licu i da je potrebno jasno iznositi svoja osećanja i potrebe. Svako dete, pa i moje, jasno kaže kada želi da ga zagrlite ili kada je zbog nečeg tužno. Mi, odrasli, uglavnom smo zatrpani nekim drugim sadržajima pa zaboravimo da se fokusiramo na sopstvene potrebe. Deca su tu da nas vrate u sadašnji trenutak.

Kakvi su vaši planovi za budućnost?
- Želela bih da ljudima što više približim moj program koji je samo jedan segmet mog delovanja. Primarna mi je rekonekcija, radim i kao trener za lični razvoj, a imam i svoju emisiju na „Jutjubu“, koju snimam svakog utorka. Trenutni plan mi je da počem da sarađujem sa velikim korporacijama koje bi želele da svojim radnicima na ovakav način priušte rad na sebi.

Imate li i privatne želje?

- Cilj mi je da što više vremena provodim sa porodicom, što nekada nije lako uz sve obaveze koje imam. Ali, ja sam dobila misiju za ceo život, pa moram da pravim kompromise.

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti