Bojana Jovanovski: Neuspehe na terenu ne lečim šopingom

Bojana Jovanovski: Neuspehe na terenu ne lečim šopingom

Autor: | 09/11/2014

0

Teniserka Bojana Jovanovski ima samo dvadeset dve godine, ali dugo već pokazuje odlične rezultate na turnirima širom sveta i zauzima dobre pozicije na „WTA“ listi. Poznata Beograđanka u svet „belog sporta“ zakoračila je zahvaljujući stricu koji joj je poklonio rekete, a kasnije i tati, kome je više prijalo da sa njom igra tenis nego da je šeta. Dečija igra brzo je prerasla u profesionalno opredeljenje, a kao ozbiljnoj osobi, Bojani nisu teško pala odricanja zahvaljujući kojima ostvaruje odlične rezultate. Najbolji plasman postigla je ove sezone, koju je morala da završi nešto ranije zbog povrede ručnog zgloba. Optimista po prirodi, lepa brineta ne očajava zbog toga već se raduje što posle mnogo godina ponovo ima priliku da provodi vreme u rodnom gradu.

Ove godine sezonu ste završili ranije zbog povrede ručnog zgloba, da li vam je bilo teško da donesete takvu odluku?

- Kada je o povredama reč, ova godina mi je bila veoma malerozna. Osim povrede ručnog zgloba, koja traje godinu dana, i koju planiram da saniram, imala sam i povredu ramena, ali sam i pocepala mišić na butini, zbog čega sam takođe morala da pravim pauzu. Zato na treninzima nisam mogla da se dajem stoprocentno. Sada sam odlučila da napravim nešto dužu pauzu, od otprilike mesec i po dana, da bih u novembru mogla da odem na pripreme i da sledeću sezonu počnem potpuno spremna. Optimista sam i mislim da će mi naredna godina biti bolja.

Po čemu ćete, osim po povredama, pamtiti proteklu sezonu?
- Iako sam imala mnogo povreda, ove godine postigla sam svoj najbolji rezultat u karijeri kada sam zauzela trideset drugo mesto na „WTA“ listi. Osim toga, u lepom sećanju će mi ostati i „Vimbldon“ jer sam tada uspela da pobedim Viktoriju Azarenko. To mi mnogo znači, budući da sam tokom meča imala mnogo psihičkih uspona i padova, ali sam na kraju uspela da pobedim sebe, a time i svoju protivnicu.

Jeste li odlučili da rehabilitaciju poverite našim lekarima da biste što duže bili kod kuće?
- Dobila sam mišljenje o povredi od mnogih uglednih svetskih lekara. Neki su predložili operaciju, a neki dužu pauzu i rehabilitaciju, na šta sam se ja odlučila. Imam poverenje u naše doktore, mislim da su vrlo stručni i da mogu da mi pomognu. U Beogradu sam na terapiji, imaću i tretmane krvnom plazmom i sigurna sam u dobar rezultat. Naravno, prija mi da budem kod kuće jer volim svoj grad i užasno mi nedostaje kada sam na putovanjima.

Da li je prošlo dugo otkako skoro dva meseca niste proveli kod kuće?
- Jako dugo, poslednjih šest ili sedam godina nisam ovoliko vremena provodila u Beogradu.

Kako provodite vreme kada ste ovde?
- U poslednje vreme mnogo sam izlazila sa prijateljima. Volim odlaske na kafe i druženja kojih nema kada sam u inostranstvu. Imala sam priliku da posetim neke modne revije i da sa Biljanom Tipsarević idem na parti. Međutim, iako još neću da igram tenis, počeli su mi kondicioni treninzi tako pa ću u narednom periodu morati da smanjim izlaske.

Jeste li uspeli da sačuvate prijateljstva iako ste retko u Beogradu?

- Imam dve najbolje drugarice sa kojima se družim od detinjstva i uvek smo u kontaktu. Kada sam u Beogradu, stalno smo zajedno. Imam i mnogo poznanika sa kojima se povremeno družim, tako da je moje društvo prilično veliko iako sam retko ovde.

Volite li porodična okupljanja kod kuće?
- Svi u porodici više volimo da idemo u neke lepe restorane nego da budemo u kući. Uživamo u restoranskoj atmosferi i specijalitetima. Kada sam ovde, mnogo vremena provodim sa majkom i sestrom koje mi mnogo nedostaju.

Imate li vremena i da se posvetite hobijima?
- Moj najveći hobi je šminkanje i sada idem na individualne časove. I ranije sam pohađala kurseve, iako nisam imala toliko vremena. Inače, obožavam da šminkam, naročito moje, kao i drugarice moje sestre. Najmanje imam vremena da sebe doterujem, jer uglavnom budem umorna kada sve njih sredim. Međutim, to mi je posle treninga najlepše opuštanje.

Šminkate li se pre izlaska na teren?

- Na terenu ne volim da se šminkam. Ponekad stavim maskaru ili karmin u svetloj nijansi. Ne osećam se lepo sa mejkapom na terenu jer su mi oči vrlo osetljive i uglavnom mi smeta. Volim da budem našminkana van terena.

Teniserke poslednjih godina mnogo vode računa o tome šta će obući na turnirima, da li je i vama to bitno?
- Svako voli da izgleda lepo kada je na terenu, pa i ja. Ranije sam imala sponzorstvo i morala sam da nosim ono što mi oni spreme. Pošto toga više nema, sada mogu sama da biram garderobu. To mi prija jer nosim ono što ja volim, a ne stvari koje mi neko drugi nameće.

Imate li običaj da idete u šoping kada ste na turnirima?

- Volim da kupujem garderobu u inostranstvu, ali nemam uvek priliku za to. Nekada mi je raspored takav da nemam vremena, a desi se i da, kada izgubim meč, budem toliko neraspoložena da mi uopšte nije stalo do šopinga. Tako da, kada hoću da obnovim garderobu, to radim uglavnom pre turnira.

Šta najviše volite da nosite?
- Preko dana sam uglavnom u farmerkama, mada najviše volim da nosim haljine i njih biram za večernje izlaske.

Pratite li modu?
- Volim modu i pratim trendove. Međutim, veći ekspert za tu oblast je moja tri godine mlađa sestra. Ona mi daje najbolje savete u vezi sa garderobom.

Donosite li joj često poklone iz inostranstva?
- Da, sestri često kupujem poklone kada sam na putovanjima. Inače, ona obožava da ide sa mnom u šoping jer 99 posto računa ja platim. Ona meni daje modne savete, a ja njoj kupujem garderobu.

Sluša li ona vaše savete, budući da ste stariji?
- Ne sluša ona mene mnogo. Šalu na stranu, odlično se slažemo. Retko se viđamo i zato, kada sam u Beogradu, trudimo se da stalno budemo zajedno jer smo jako vezane jedna za drugu. Isti je slučaj i sa mamom koja mi takođe nedostaje na putovanjima. Zbog karijere sam morala da žrtvujem vreme provedeno sa porodicom.

Da li je tata bio inicijator toga da počnete da se bavite tenisom?
- On me je uveo u taj sport, ali je sve počelo kao dečija igra. Dobila sam od strica na poklon rekete jer su njegova deca prethodno trenirala tenis. Tatu je mrzelo da me šeta, pa me je izvodio u park gde me je učio da igram tenis. Kada sam se zainteresovala za taj sport, upisao me je u školicu u klub „Crvena zvezda“, međutim, tamo su časovi bili dosta skupi, a prilično neozbiljno se radilo. Zato je on odlučio da me sam trenira i tako je ostalo sve do danas. Inače, prethodno se bavio fudbalom i celog života je u svetu sporta, pa mu nije bilo teško da nauči sve o tenisu i da dobro iđe u tu meteriju. Nas dvoje smo odličan tim.

Koliko je on popustljiv na treninzima?
- Na treninzima imamo profesionalan odnos, a privatno smo jako bliski. Mnogo vremena provodimo zajedno i vezani smo jedno za drugo. Mnogo mi znači što je uvek sa mnom na putovanjima. Jer drugačije je kada ideš na turnire sa ljudima koji ti nisu bliski, a mnogo je lepše kada si sa tatom.

Imaju li i mama i sestra priliku da putuju sa vama?
- Sestra je ranije češće išla sa nama, ali je sada upisala fakultet, pa su njena putovanja ređa. Mada, uvek kada imamo priliku njih dve vodimo sa nama, a one uglavnom biraju atraktivne destinacije kao što je recimo Dubai gde mogu da uživaju.

Koje mesto je vama omiljeno od onih koji ste imali priliku do sada da posetite?
- Njujork. Tamo obožavam da idem. Atmosfera i energija u tom gradu su čarobni, a odlično je i za šoping. Uvek ostanem u Njujorku i nekoliko dana posle „Otvorenog prvenstva Amerike“.

Jeste li ponosni što ste uspeli da porodici obezbedite finansijsku sigurnost?
- Naravno da svakome prija da bude uspešan u poslu kojim se bavi. Mada, mislim da mene tek očekuju najveći uspesi.

Kakve su vaše ambicije u tenisu?
- Svako ko se bavi sporom teži dobrom rezultatu. Ne igram tenis da bih bila pedeseta već mi je želja da budem među deset najboljih teniserki na svetu. Ali, ne namećem sebi pritisak u smislu da moram to da ostvarim već sledeće sezone. Umesto toga trudim se da popravim svoju igru i da budem sve bolja, a rezultati će doći sami.

Družite li se sa našim teniserkama Anom Ivanović i Jelenom Janković?
- Družimo se na turnirima kada imamo priliku za to. Međutim, svaka od nas ima svoju karijeru i mnogo obaveza pa to nije suviše često.

Imate li vremena za momke?
- Trenutno sam izašla iz duge veze tako da nema ni jednog momka u mom životu.

Da li vam je teško da održavate vezu, s obzirom na česta putovanja?
- To jeste teško, ali ako postoji razumevanje među partnerima, nije nemoguće. Do sada sam imala tri duge veze koje su više-manje dobro funkcionisale dok su trajale. Potreban je samo ozbiljan partner koji zna da se nosi sa mojim obavezama.

Kakvi muškarci vam se sviđaju?
- Uvek je potrebno da vas partner pre svega fizički privuče, ali najvažnije mi je da je muškarac sa kojim se zabavljam dobar čovek. Svaka osoba ima svoje mane, a ja sam uvek spremna da se prilagodim i da se uklopim ukoliko je reč o kvalitetnoj osobi.

Znači li to da ste tolerantni u vezama?
- Zavisi o čemu je reč. Za neke stvari nimalo nisam tolerantna. Volim skromne ljude koji ne ističu sebe u prvi plan, kao i ozbiljne osobe koje znaju šta hoće od života i koje se bore za svoje ciljeve.

Imate li trenutno simpatiju?
- Uvek postoje simpatije, ali sam trenutno prvenstveno usredsređena na tenis i svoju karijeru.

Čime biste voleli da se bavite po okončanju karijere?
- Volela bih da ostanem u sportu, ali ne kao trener već kao sportski psiholog. To je oblast koja me mnogo interesuje, jer smatram da kao profesionalna teniserka imam mnogo iskustva, a po završetku karijere planiram da upišem studije psihologije.

Hoćete li studirati u Beogradu i planirate li da ovde živite po završetku teniske karijere?
- Sigurno je da ću studije upisati u Beogradu na državnom fakultetu, jer mi se način rada na privatnim univerzitetima ne dopada. Takođe, želim da se vratim u rodni grad po završetku karijere jer se ovde osećam najbolje.

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content
Stilistkinja: Iva Radovanović
Frizura i šminka: Srđan Petković za „Minibarstudios“, Cara Nikolaja II 17/8, tel: 063 / 210 - 377 i 011 / 244 - 25 - 21

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin