Đorđu Novkoviću u čast: Emotivni muzički vremeplov

Đorđu Novkoviću u čast: Emotivni muzički vremeplov

Autor: | 06/11/2014

0

Na koncertu posvećenom Đorđu Novkoviću, čuvenom kompozitoru i autoru nezaboravnih hitova, u Centru Sava su se okupila neka od najvećih imena nekadašnje jugoslovenske muzičke scene. Bila je to jedinstvena prilika da publika na jednom mestu ponovo vidi i čuje Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Kemala Montena, Vladu Kalembera, Borisa Novkovića i mnoge druge zvezde lakih nota, koje su na nekoliko sati oživele lik i delo slavnog hitmejkera.
Svojevrsni muzički vremeplov otvorila je Tereza Kesovija pesmom "Stari Pjer", prvim Novkovićevim hitom koji je dostigao i svetsku slavu zahvaljujući verziji koju je davnih šezdesetih snimila grčka diva Nana Muskuri.

- Velika mi je čast što sam večeras ovde. Zaslužio si, Đorđe, sve ovo, ali i još mnogo više – rekla je Tereza.
Potom je na scenu izašla Tijana Dapčević, koja je publiku podsetila na hit Jasne Zlokić, "Lutajuće srce". Ovacijama je pozdravljena i Gabi Novak.
- U tom ogromnom buketu pesama koje je Đorđe napisao našle su se i dve moje – kazala je Gabi i otpevala "Hrabre ljude".

Goran Karan je prevalio stotine kilometara kako bi iz Poljske stigao u Beograd, jer je, našalio se, i ovom koncertu falio dežurni Dalmatinac. On je izabrao baladu "Ako me ostaviš" Miše Kovača, pop zvezde koja je sa Novkovićem najduže sarađivala. Posebnu atmosferu uneo je Vlado Kalember. Frontmen nekad megapopularnih "Srebrnih krila" podsetio je prisutne da je Đorđe napisao najveće hitove njegovom bendu.

- Da nije bilo tog čoveka, ja večeras ne bio stajao ovde – rekao je Kalember i zapalio publiku "Vinom na usnama".
Bojan Marović izveo je hit Alena Slavice "Dao sam ti dušu", dok je mlada Nevena Božović otpevala Severininu baladu "Virujen u te". Emocije prisutnih je svojim izuzetnim vokalom i "Žutom ružom s Dunava" probudio i Željko Bebek, a potom i Hari Varešanović koji je otpevao Kovačev evergrin "Ostala si uvijek ista". Makedonska pop diva Kaliopi uz klavir je izvela pesmu "Samo simpatija", koji je Novković napisao za Meri Cetinić dok je još bila članica grupe "More".

Na čuveni bend "Pro arte", s kojim je Novković i zaplovio u muzičke vode, podsetio je Kemal Monteno:
- Večeras pevam za mog Đorđa, za mog Čobija, za sve vas, i za mog dragog Đorđa Marjanovića – rekao je sarajevski šansonjer, a potom je i Tereza pozvala publiku da na nogama pozdravi slavnog beogradskog pevača koji je sedeo u prvom redu.

Poštovanje velikom kompozitoru odao je i njegov sin Boris Novković.

- Drago mi je što sam, osam godina nakon što sam se oprostio od Đorđa, ponovo u gradu koji je uvek posebno voleo njegovu muziku. Mnogo mi znači Beograd, nikad neću zaboraviti koliko mi je pomogao kada sam tek počinjao, i neizmerno sam srećan što je inicijativa za ovaj koncert potekla upravo odavde. Pesma Gdje si ti predstavlja naš nikad završeni razgovor, ali sam siguran da će se taj naš razgovor dogoditi upravo večeras – rekao je Boris i podelio sa publikom nekoliko anegdota nastalih tokom kreativnih prepirki sa ocem, a potom izveo i hit Malo mi je jedan život s tobom, koji za njega nosi posebnu simboliku.

Za Nedu Ukraden Novković je napisao najveće hitove, te nije ni čudo što je popularna pevačica pozdravljena posebnim aplauzom.
- Imala sam veliku sreću što sam sarađivala sa čovekom kojem mnogo dugujem. Đorđe, veliko hvala – rekla je Neda i otpevala čuvenu "Zoru".

Dok su se na video bimu smenjivale fotografije koje su opisivale dugu autorsku karijeru jednog od najvećih kompozitora ovih prostora, na sceni su se smenjivali neki od njegovih najvećih hitova: "Lola", "Ana", "Zakuni se ljubavi", "Laku noć svirači", "Nada", "Svi pjevaju, ja ne čujem", "Ljudi", "Lola","Boli, boli", "Još i danas teku suze jedne žene". Koncert je završen pesmom "Nek' živi ljubav", kada su se na scenu popele sve zvezde večeri koje su još jednom odale počast Đorđu Novkoviću.

U nostalgičnom vremeplovu uživale su mnoge poznate ličnosti iz našeg javnog i kulturnog života, među njima i Ljubiša Samardžić, Srna Lango, Vanja Bulić... U prvim redovima sedeli su i ambasadori bivših republika, tako da je Centar Sava tokom tih nekoliko sati zaista bio Jugoslavija u malom.

Piše: Snežana Ilić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin