Modna smotra u Milanu: Nedelja italijanskog glamura

Modna smotra u Milanu: Nedelja italijanskog glamura

Autor: | 10/10/2014

0

Posle avangardnog Londona i komercijalnog Njujorka, treći jesenji „Fashion Week“ još jednom je pokazao zbog čega je italijanska modna industrija i dalje neprikosnovena na globalnoj sceni. „Nedelja mode“ u Milanu, zemlji koja je sinonim za stil i odevanje, privukla je mnogo pažnje holivudskih i muzičkih zvezda, uticajnih blogera i trendsetera, medija i svih koji smatraju da je moda najvažnija sporedna stvar na svetu. Glamuroznim pistama defilovali su najtraženiji modeli današnjice, prašina se dizala i na revijama i van njih, a sve se odvijalo pod budnim okom „čelične lejdi“ Ane Vintur, alfe i omege američkog „Voga“, od čijih kritika zaziru čak i renomirani kreatori.
Početak manifestacije svakako je obeležilo pismo koje je napisala jedna polovina čuvenog „D&G“ dvojca. Stefano Gabana objavio je emotivan i dirljiv tekst u listu „Korijere dela sera“, posvećen njegovom bivšem emotivnom partneru Domeniku Dolčeu, čoveku koji već dvadeset devet godina uspešno sarađuje i s kojim je sagradio modnu imperiju.
„Dolce & Gabbana“ i dalje pronalazi inspiraciju u duhu Sicilije. Ovog puta tema kolekcije bila je stogodišnja španska vladavina nad italijanskim ostrvom. Bogate dekoracije kakve su ukrašavale haljine plesačica flamenka, korseti stilizovani kao kostimi toreadora, mnoštvo volana i resa, sve je to podsećalo na tradicionalne španske motive i nošnju. Zatim su na pistu stupili modeli inspirisani sicilijanskom ženom, uvek seksepilnom i elegantnom, u uskim i zavodljivim kreacijama.
„Nedelja mode“ nastavljena je skandalom zbog revije Đorđa Armanija. On nije napisao nikakvo pismo, ali je kolekcija za proleće / leto 2015. izazvala gomilu negativnih reakcija na defile premršavih manekenki, koje su izgledale kao da će se svakog trenutka srušiti od gladi. Komentari su bili oštri i direktni, s obzirom na to da je većina modne javnosti poverovala da je vreme anoreksičnih modela prošlo i da ćemo uskoro ponovo gledati manekenke koje ponosno ističu prirodne obline. Mnogi su konstatovali da Armani ne šalje dobru poruku i da bi mogao da podstakne mlade devojke da se podvrgnu ekstremnim dijetama, ubeđene da je izrazita mršavost ono što se traži. Novinar Kajl Rankin ironično mu se obratio rečima:
- Obožavam tvoje modele, ali, molim te, dozvoli manekenkama da jedu, jer ne mogu da odvojim pogled od njihovih kostiju.
Ako se pogled ipak skrene sa izgleda manekenki, primećuje se da je Armani novom kolekcijom još jednom odao veliko priznanje ženi i njenoj eleganciji. Čuveni kreator usput je otkrio i da će Džordž Kluni na svom venčanju u Veneciji, 27. septembra, nositi odelo sa njegovim potpisom.
Kreatori kuće „Emilio Pucci“ inspiraciju za lepršavu kolekciju pronašli su u sedamdesetim godinama prošlog veka. Vesele haljine od šifona su pretežno dugačke, mada su modnim sladokuscima ponuđene i nešto kraće varijante i mantili u stilu šezdesetih. Dominirale su pastelne boje koje su se savršeno uklopile sa nešto upadljivijim crvenim i ljubičastim nijansama. Atmosfera na reviji usijala se kada je na pistu kročila večna Naomi Kempbel, blistajući u glamuroznoj i nadasve ženstvenoj haljini ovog brenda.
Ženstvenost je slavila i Donatela Versaće, koja je predstavila i kolekciju za muškarce inspirisanu nedavnim putovanjem na Kubu, s koje se vratila oduševljena ljudima i njihovim načinom života. Pre početka revije prisutni su na sceni mogli da vide set sastavljen od elemenata po kojima je kuća „Versaće“ poznata, poput rimskih stubova i velike glave Meduze. Kolekcijom dominiraju bela i roze boja, a na pisti su se smenjivale i kožne jakne sa tribalima i ljudskim figurama.
I Roberto Kavali je inspiraciju za naredno proleće i leto pronašao na putovanju u neku toplu i egzotičnu zemlju, što je na kraju rezultiralo svojevrsnom retrospektivom njegovog stvaralaštva. Šarene kreacije preplitale su se s crnom bojom, sve jednako seksepilne, kao i haljine s tankim bretelama, šljokicama, dubokim dekolteima, zanimljivim izrezima i prozirnim detaljima. Dakle, sve ono što oduševljava italijansku ženu. Bilo je tu i razderanog teksasa, kožnih mini suknji i animal printa. Glasno i upečatljivo, beskompromisno, kavalijevski.
„Nedelje mode“ su veliki događaj na kojima svako želi da bude viđen. Ikona stila 21. veka Kejt Mos ih ne propušta, pa je pravo iz Londona stigla na reviju kuće „Gucci“. Ana delo Ruso prisustvovala je gotovo svakoj reviji, kao i Kendal Džener, Koko Roha i Hajdi Klum, a neke od ovih dama našle su se i na humanitarnoj „AmfAR“ žurki, koja je višednevnoj modnoj smotri dala posebnu notu. Spektakularna je bila i gala večera upriličena povodom pedesetog rođendana italijanskog izdanja „Voga“, na kojoj je otvorena izložba posvećena arhivima čuvenog magazina, s pravom nazvanog „modna Biblija“. U prošlost su na trenutak zavirili i Linda Evanđelista, Karl Lagerfeld, Ana Vintur, Alesandra Ambrosio, Karolina Kurkova i mnoge druge uticajne ličnosti modne industrije.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin