Aleksandar Radojičić: Posvećen poslu i roditeljstvu

Aleksandar Radojičić: Posvećen poslu i roditeljstvu

Autor: | 18/09/2014

0

Glumca Aleksandra Radojičića proslavila je uloga Balerine u filmu "Montevideo", koji je videla milionska publika. Trenutno snima film "Sjene", u kome igra sa Nebojšom Glogovcem, a kao jedno od najdragocenijih profesionalnih iskustava ističe saradnju sa Draganom Bjelogrlićem, kome je "Montevideo, Bog te video" bio rediteljski prvenac. Glumac trenutno snima i scene za film i seriju „Bićemo prvaci sveta“, o osnivačima čuvene „jugoslovenske škole košarke“, a reditelj je Darko Bajić.
Aleksandar, ipak, smatra da je njegov najveći životni uspeh to što je roditelj devojčice Aje, koja će uskoro napuniti dve godine. Iako ne živi sa bivšom nevenčanom suprugom Jelenom Malezović, trudi se da svaki važan trenutak u kćerkinom životu provede sa njom, a povodom medijskih spekulacija o razlogu njihovog rastanka ne želi da govori, jer smatra da to ne bi bilo dobro za budućnost njihove Aje, koja im je na prvom mestu. Talentovani umetnik, koji je istovremeno upisao Pravni fakultet i Fakultet dramskih umetnosti, srećan je što se odlučio za glumu i želi da napreduje u profesiji.

Dobili ste jednu od glavih uloga u filmu "Sjene", u kome, između ostalih, glumite sa Nebojšom Glogovcem.

- Glumim austrijskog čuvara zatvora češkog porekla. Kroz promenu njegovog lika možemo da vidimo značaj reči i dela Gavrila Principa, kome je film posvećen. Zanimljivo je predstavljena trenutno aktuelna tema, jer se bliži godišnjica od početka Prvog svetskog rata.

Kada bi film trebalo da se nađe u bioskopu?
- Reč je o kratkom filmu i u septembru nam predstoji još nekoliko dana snimanja. Najverovatnije će prvo biti predstavljen na nekom od festivala, a kada to zavisi od reditelja, posle procesa montaže.

Kako je na vas uticala popularnost koju vam je donela uloga Balerine u filmu "Montevideo"?
- Taj film me je, nesumnjivo, stavio na lisitu poznatih glumaca. Uglavnom me znaju kao Balerinu i mislim da dobar deo publike zapravo ne zna moje pravo ime i prezime. Meni je drago jer mislim da sam lik izgradio na zanimljiv način i da sam uspeo da ga dočaram publici.

Da li ste imali prilike da osetite drugu stranu medalje u popularnosti?

- Ne mogu da se žalim, jer se ljudima, kada me vide, pojavi osmeh na licu, zbog čega mi je jako drago. Cela priča oko "Montevidea" budi neku toplinu i mislim da ja kao deo tog projekta budim u publici radosne emocije. Nije mi problem da im izađem u susret. Naravno, postoje trenuci kada sam umoran, neraspoložen, ali na nama je odgovornost da reagujemo kao javne ličnosti i svima koji nas vole izađemo u susret.

Mislite li da vas je uloga Balerine profilisala za buduće uloge?
- Živimo u Srbiji i reditelji nemaju taj luksuz da, kao u Holivudu, uzmu glumca i daju mu vreme da od sebe napravi nešto potpuno različito. Voleo bih da uloga zahteva da se ugojim, smršam ili uradim nešto ekstremno, kako bih i sam video kolike su moje mogućnosti, ali nas ipak prva velika uloga profiliše u našoj zemlji. Na glumcu je da svaku ulogu odigra na svoj način i da sami sebe stavljamo u kalup.

Stičete li utisak da su uloge iz epohe obeležile početak vaše karijere?
- To je istina, ali uloge i likovi nam uvek daju širok spektar mogućnosti, tako da se toga ne bojim, a na reditelju je da odluči da li će film ličiti na neki drugi iz epohe.

Kako je izgledala saradnja sa Draganom Bjelogrlićem i kakav ste odnos izgradili sa njim?

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam radio na Bjelinom rediteljskom debiju. Nije bilo lako ni nama ni njemu, ali je bilo neverovatno zanimljivo, što je za mene veliko iskustvo. Što se tiče njega, on nije ni morao da bude zahtevan. To je bila stvar naše odgovornosti, a mi smo imali sreću da radimo sa rediteljem koji je i glumac, pa nam je davao slobodu u građenju likova.

Ima li sličnosti između Balerine, odnosno Mikice Arsenijevića i vas privatno?
- Naravno da postoji sličnost. Iako je reč o stvarnim likovima, nismo se striktno držali toga kakvi su oni bili. Istorijske činjenice su nam svakako bile korisne, ali smo deo sebe i svojih razmišljanja ugradili u naše likove.

Arman Asante je rekao da biste vi i vaše kolege mogli da postignete uspeh u Holivudu. Imate li takve ambicije?
- Sanjam o tome, ali za sada nemam ambiciju da radim na tome. Nemam ništa protiv onih koji su otišli u Los Anđeles i spremni su da rade druge poslove samo da bi bili tamo i da bi mogli da prisustvuju kastinzima. S druge strane, sada i preko interneta možete da konkurišete za razne audicije. Ukoliko bi postojala takva mogućnost, odmah bih je prihvatio.

Da li ste imali prilike da odbijete neku ulogu?

- Odbio sam određeni broj uloga. Ne može vam svaka uloga koju vam ponude biti zanimljiva i ne može predstavljati izazov kome težite. Postojali su i postoje trenuci kada moja materijalna situacija nije na zavidnom nivou, jer je situacija u Srbiji takva, ali glumom ću se baviti do kraja života, pa moram da vodim računa kakve uloge prihvatam i o kakvom je projektu reč. Ako se jedino rukovodim materijalnom dobiti, znam da takva uloga nije dobra za budućnost i odbijem je.

Postoji li uloga koju priželjkujete?
- Želim da me uloga oduševi, da me iznenadi scenario, da to bude ljubav na prvi pogled. Voleo bih, na primer, da u pozorištu igram Hamleta, to mi je životna želja.

Istovremeno ste upisali Pravni fakultet i Fakultet dramskih umetnosti. Kako ste se opredelili za glumu, s obzirom da je reč o potpuno različitim profesijama?
- Upisao sam oba fakulteta iako sam u srednjoj školi bio ubeđen da je glumu vrlo teško upisati i da je za to potrebna veza, u šta mnogi veruju. Za glumu sam se spremao svega desetak dana, uporedo sa pripremama za pravo, tako da ni pesmu nisam uspeo da naučim do kraja. Srećom, profesor me prekinuo na pola, pa sam do drugog kruga naučio. Nisam znao šta da radim, ali sam shvatio da za pravo uvek ima vremena ukoliko me gluma ne bude ispunjavala i tako sam ovde gde sam sada.

Rekli ste da biste voleli da snimate intimne scene sa Šarliz Teron. Da li je ona vaš idealan tip devojke?

- Ona je fenomenalna glumica i prelepo izgleda, ali je najvažnije da ona ima ono nešto u sebi i ume da iznese tu lepotu. Pored lepote, ona ima i seksepil, koji dolazi iznutra. Za takvu scenu bitno je da je neko profesionalac, jer su intimne scene isključivo deo posla, a ne zadovoljstvo, što mnogi misle.

Sada ste otkrili šta vas privlači kod žene.
- Prvo primetite fizički izgled, što to je neminovno, a onda stupaju na scenu osmeh i pozitivna energija kojom osoba zrači. Bitno mi je da je osoba vedrog duha i da može da me oraspoloži kada je to potrebno. Ja volim da osvojim devojku, a ona mene može da zadrži takvom energijom.

Da li je potrebno da žena bude tolerantna da bi podnela vaša česta odsustvovanja od kuće zbog snimanja, kao i teret popularnosti koju nosi glumačka profesija?
- Ukoliko je ta osoba ispunjena svojim životom i profesijom i ukoliko je sigurna u sebe, ne bi joj bilo teško da bude tolerantna prema mojoj profesiji. U narodu glumci važe za preljubnike, ali to su gluposti i generalizacija. Potrebno je da postoje ljubav i poštovanje, zbog čega bi partnerka mogla da sačeka glumca koji je na putovanju. Šta je sa ženom koja radi, na primer, u banci od devet do pet? Toliko traju i moja snimanja, a putovanja u inostranstvo nisu toliko česta.

Zbog čega nijednog trenutka niste javno progovorili o razlazu sa nevenčanom suprugom Jelenom Malezović, iako se o vašem raskidu pisalo po medijima?
- Kao ponosan otac moj jedini i najvažniji zadatak u životu je da moja kćerka bude i ostane srećna. Nadam se da će ljudi shvatiti.

Kako ste se proveli na letovanju sa Ajom koja za tri meseca puni dve godine?
- To je bilo njeno prvo, a moje najlepše letovanje. Jedanaest dana nisam se odvajao od nje i to vreme mi je bilo dragoceno. Bili smo na Rodosu i ceo odmor sam podredio njoj. Gledao sam njen prvi susret sa morem, sa peskom. Mislim da će se naljutiti na mene ako kažem da se uplašila od vode, tako da ću reći da je ulazila u more onda kad je ona htela. Ne želim da neko pomisli da je kukavica, jer ona to ne bi volela.

Na šta ste najviše ponosni kada je Aja u pitanju?
- Najviše sam se ponosio njom kada mi se prvi put nasmejala. To mi je više značilo čak i od trenutka kada je izgovorila reč "tata".

Rekli ste da ste prilično popustljivi prema njoj i da joj retko kažete "ne".
- Odnos između kćerke i oca je zaista poseban. Prošao sam sa njom svaki deo njenog odrastanja, toliko smo se povezali da mi je teško da joj kažem "ne". Ne želim da je razmazim, jer je to lakše nego izvesti dete na pravi put, što je moj najvažniji cilj u životu.

Pohvalili ste se u javnosti da se dobro snalazite u kuhinji.
- Volim da kuvam, pogotovo za druge. Srećan sam kada vidim da neko uživa da jede ono što sam spremio. Često pazim na ishranu, pa mnoge stvari ne konzumiram. Opušta me kada kuvam i raduje me kada naučim neki novi recept, pa ispadne baš onako kao na slici ili na televiziji. Osmislio sam nekoliko recepata za zdravu ishranu, za one koji vode računa o kilaži. Dijete su uglavnom monotone, a ja volim da to liči na "pravu hranu".

Da li ste devojke osvajali kuvanjem?
- Naučio sam da kuvam kada sam počeo da živim samostalno, sa Jelenom.

Kako najčešće provodite slobodno vreme, jeste li ljubitelj noćnog života?
- Trudim se da održim kontakte sa svim dragim ljudima, što nije lako kada mnogo radite, ali mislim da je najvažnija organizacija. Nisam čest gost klubova, ali ponekad volim da se dobro provedem i u takvoj atmosferi.

Viktor Savić vam je kum. Daje li vam često savete u poslu i privatnom životu?
- Sa Viktorom sam proveo mnogo vremena dok smo snimali "Montevideo" i zbližili smo se. Rado prihvatam njegove savete jer znam da su dobronamerni i da kao glumac ima više iskustva od mene u različitim situacijama. Lepo se slažemo i kad god nam to obaveze dozvoljavaju, viđamo se i održavamo prijateljstvo.

Intervju: Zvezdana Milovanović, Life Content 
Foto: Boško Karanović,  Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još