Tri decenije spektakla: MTV priznanja

Tri decenije spektakla: MTV priznanja

Autor: | 08/09/2014

0

Kada je pre trideset godina u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put održana dodela „MTV“ video-muzičkih nagrada, zvezda večeri bila je pop zvezda Madona, koja se potrudila da prisutnima priušti dobru dozu zabave, ekstravagantnim šou-programom. Naime, u venčanici je izvela svoj hit “Like a Virgin”, propraćen plesom koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Taj potez obezbedio joj je publicitet i reputaciju skandal-majstora, o čemu se i danas govori. Tri decenije kasnije najveće zvezde svetske muzičke scene daju sve od sebe za pet minuta slave, nadajući se da će im to obezbediti mnogostruko više prostora u medijima i preko potrebne lajkove i šerove na onlajn društvenim mrežama.
I ove godine dvorana “Forum” u kalifornijskom gradu Inglvud okupila je najuticajnije ličnosti svetske muzičke industrije, a crvenim tepihom prošli su odabrani. Baš kao i prošle godine, kada je izvela provokativni ples poznat kao tverkovanje, pevačica Majli Sajrus ponela je titulu ovogodišnjeg skandal-majstora, u spotu za pesmu "Wrecking Ball", za koji je nagrađena, pevačica se pojavila kako gola sedi na kugli za rušenje zidova. Priznanje za najbolji video godine umesto nje je primio beskućnik. U dirljivom govoru publici se obratio dvadesetdvogodišnji Džes, poslavši snažnu poruku.
- Bio sam statista u vašim filmovima i životima. Iako sam vama nevidljiv na ulicama, mnogi moji snovi su isti kao i oni koji su vas doveli ovde večeras - rekao je plavokosi mladić i sišao sa bine, ostavivši prisutne bez reči, ali je odjek njegovih reči u javnosti bio vrlo glasan. Narednih dana američki mediji pronašli su Centar za beskućnike u kome je Džes bio prijavljen, ali su otkrili i da mladom sanjaru preti zatvorska kazna zbog posedovanja narkotika. Iako najskandalozniji, potez popularne američke pevačice ipak nije uspeo da zaseni šou gospodina i gospođe Karter, koji su odlučili da stanu na kraj medijskim spekulacijama da im je brak u krizi. Najsjajnija zvezda večeri bez sumnje je bila Bijonse Nouls Karter, koja je kući odnela četiri „MTV“ statuete: za najbolji video sa socijalnom porukom, za najbolji duet, najbolju fotografiju u spotu, kao i nagradu za dostignuće u muzici "Michael Jackson Vanguard“, koju joj je uručio suprug Džej Zi. Držeći njihovu dvoipogodišnju kćerku Blu Ajvi, reper je pozvao suprugu na scenu da joj uruči nagradu, a dirnuta Bijonse nije mogla da sakrije suze. Suprugu je zahvalila poljupcem pred milionskim auditorijumom, koji je ostao zatečen budući da se mesecima govori o bračnoj krizi kroz koju prolaze i gotovo izvesnom razvodu. Ovim gestom najuticajniji par muzičke industrije poručio je da je njihov tim i dalje jedinstven, a posle dodele stručnjaci za ljudsko ponašanje ne prestaju da analiziraju govor tela pop ikone, tvrdeći da je reč o glumi i da između nje i njenog partnera više nema ljubavi. Potom se oglasila i majka popularne pevačice izjavivši da je u braku njene kćerke i zeta sve u najboljem redu i da su napisi medija neistina, posle čega se oglasio i njen otac i bivši menadžer, i u jednoj radijskoj emisiji izjavio da je snimak iz lifta koji je podstakao nagađanja o krizi u braku Karterovih bio fingiran, te da je napad Bijonsine sestre Solanž na Džeja Zija samo marketinški trik.
- Svi govore o tome. Prodaja ulaznica raste. Prodaja Solanžinog albuma je porasla dvesta posto. Znam i sam, jer smo to svi radili - izjavio je tata Metju i celoj priči dao potpuno novu dimenziju.
Dok svi govore o njihovim navodnim problemima i mogućem razvodu, najmoćniji muzički par današnjice ne daje nikakve izjave, a u međuvremenu Bijonse na društvenim mrežama objavljuje fotografije koje odišu porodičnom srećom. Ukoliko brak i doživi kolaps, ono što će sigurno dugo još trajati jeste dominacija pop dive, koja je ove godine, između ostalog, od strane uglednog magazina “Tajm“ proglašena i najuticajnijom osobom na svetu.
Iako je ostala bez nagrade, četrdesetpetogodišnja Dženifer Lopez privukla je pažnju izazovnim stajlingom, odlučivši se za svetlucavu haljinu koja je otkrivala izvajanu figuru, ne skrivajući previše. Ipak, njen izgled nije ono o čemu se najviše pisalo po završetku dodele, već susret sa bivšim dečkom Kasperom, sa kojim je pre tri meseca okončala vezu zbog njegove navodne prevare sa transseksualcem. Bivši partneri prvo su sredinom avgusta viđeni u zajedničkoj šetnji, a Kasperov gest na dodeli nagrada dodatno je podgrejao spekulacije o pomirenju. Naime, dvadesetsedmogodišnji plesač je tokom reklama došao do dela sale u kojem je sedela njegova Džen i ponudio joj bombone, čemu latino zvezda nije odolela.
Crveni tepih, kamere i jaka svetla, signal su da će se na događaju pojaviti i sestre Kardašijan. Duboki dekolte „Balmain“ haljine Kim Kardašijan-Vest bio je tema o kojoj se danima govorilo. Iako je bilo i pozitivnih i negativnih kritika, starleta je ponovo uspela da skrene pažnju na sebe, a upoznati tvrde da je za izbor ove odevne kombinacije zaslužno blisko prijateljstvo američke rijaliti zvezde sa dizjanerom ove modne kuće Olivijerom Rustingom. Ono na šta supruga repera Kanje Vesta nije računala je pojavljivanje top-modela Džoan Smols u haljini iste modne kuće vrlo sličnog dezena, a drastična razlika u visini, kao i proporcije atraktivne manekenke mnogi mediji iskoristili su za poređenje ove dve javne ličnosti. Kritiku je, kako se i očekivalo, pretrpela Kardašijanova. Očigledno naviknuta na negativne ocene modnih stručnjaka, majka desetomesečne Nort Vest već narednog dana nastavila je u svom ritmu, postavljajući selfi fotografije na instagram profil, verna „Balmain“ brendu, ali i drugim trendi modnim komadima.
Kreativnom timu reperke Niki Minaž, koja je na početku karijere negovala barbi izgled, očigledno je manjkala inovativnost, pa su kao džoker za skretanje pažnje iskoristili legendarni nastup pop princeze Britni Spirs iz 2001. godine, kada je oko vrata nosila žutu bou, upotpunjen provokativnim pokretima Majli Sajrus, koji su prošle godine zapanjili publiku. Nažalost, plan je pošao po zlu, jer je tokom generalne probe zmija ujela američku pevačicu, ali ozbiljnijih posledica, srećom, nije bilo. Niki je bila prinuđena da se odrekne „životinjskog asesoara“, a mediji su se zapitali da li bi trebalo trajno zabraniti ovakav način zloupotrebe ljubimaca.
Nekadašnja smerna zvezda kantri muzike, dvadesetčetvorogodišnja Tejlor Svift krenula je stopama starijih koleginica, koje ne skrivaju svoja atrktivna tela, ali u tome nije preterala. Uz to, njen muzički pravac polako dobija prizvuk popa, a modni znalci odmah su joj savetovali da, ukoliko pevačka karijera krene u suprotnom smeru, spas potraži na modnim pistama. U poslednje vreme sve više se govori o naklonjenosti mlade pevačice istom polu, čemu su doprinela i intenzivna druženja sa kantautorkom Lord, sa kojom je došla na dodelu u Los Anđeles, a koja je nagrađena za najbolji rok video i tako postala prva žena pobednica u ovoj kategoriji. I dok je Tviter goreo od komentara da njena muzika ne može biti smatrana rokom, portali su u rekordnom roku preneli reakcije koju je Tejlor imala posle proglašenja, kada je doslovno odskočila sa stolice i aplaudirala kao da je u najmanju ruku izgovoreno njeno ime. Velika prisnost koleginica i prijateljica i dalje izaziva pažnju, a ostaje da se vidi da li će muzičke zvezde potvrditi da su otišle korak dalje u svom odnosu.
Opšti utisak je da je ovogodišnja dodela „MTV“ video nagrada prošla u znaku žena, koje su u potpunosti zasenile muške izvođače i u skladu sa numerom četvorostruko nagrađene zvezde večeri Bijonse, koja pita „Ko vlada svetom“, pokazale da u ovom trenutku u muzičkom svetu, baš kao i u njenoj pesmi, to čine žene.

Piše: Deana Đukić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti