Film "Montevideo, vidimo se!" - srpski kandidat za Oskara

Film "Montevideo, vidimo se!" - srpski kandidat za Oskara

Autor: | 02/09/2014

0

Srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2014. godini je "Montevideo, vidimo se!" reditelja Dragana Bjelogrlića. To je juče odlučeno glasanjem članova Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN), rekao je Tanjugu generalni sekretar te institucije Mirko Beoković.
- "Montevideo, vidimo se" dobio je devet glasova, a drugi kandidat - "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića sedam glasova.
Stručni odbor AFUNA-a je u bioskopu "Roda" odgledao oba filma i nakon diskusije pristupio glasanju, u kojem je učestvovalo svih 17 članova.
Beoković je rekao da je glasanje obavljeno u skladu sa pravilima američke i naše akademije. Pored rezultata od devet prema sedam, jedan listić je bio nevažeći. Odbor sa jednogodišnjim mandatom formiran je tako što se vodilo računa da članovi ne budu u sukobu interesa.
Članovi su glumci, reditelji, kritičari i drugi filmski poslenici - Ljiljana Vukobratović, Nebojša Glogovac, Srdan Golubović, Milan Lane Gutović, Stanislava Zarić, Božidar Zečević, Dejan Zečević, Dragomir Zupanc, Milenko Jeremić, Kornelije Kovač, Milorad Mandić Manda, Nataša Ninković, Bratislav Petković, Milan Spasić, Velibor Hajduković, Zoran Cvetanović i Milan Spiček.
Naredna, 87. dodela Oskara zakazana je za februar 2015. godine. Za kategoriju najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku stalno je sve više konkurenata, a svoje nacionalne kandidate prijavljuje na desetine zemalja.
Inače, AFUN je još u julu pozvao srpske producente da prijave filmove za izbor domaćeg kandidata za Oskara. Kompletan dosije o izabranom nacionalnom kandidatu mora da bude dostavljen u Los Anđeles zaključno sa 1. oktobrom. Kao što je poznato, za Oskara mogu da konkurišu filmovi koji su imali premijeru u zemlji porekla između 1. oktobra 2013. i 30. septembra 2014. godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom bioskopu.

Izvor: Tanjug

Foto: PR

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin