Zašto treba da jedemo koštunjavo voće?

Zašto treba da jedemo koštunjavo voće?

Autor: | 27/08/2014

0

Bobičasto voće ima malu kalorijsku vrednost, bogato je antioksidansima koji neutralizuju ćelijska oštećenja, smanjuje simptome Alchajmerove bolesti te šansu za oboljenje od raka creva ili jajnika.

Kada temperature porastu više nam odgovara lagana, osvežavajuća hrana, a s obzirom na to da je trenutno sezona bobičastog voća, nikako nemojte propustiti priliku da uživate u ovim sićušnim nutritivnim plodovima.

Kupine
U poređenju sa drugim voćem sadrže visoku količinu vlakana: jedna čašica ima 7 grama vlakana (preporučena dnevna količina se kreće od 25 do 35 grama). Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i gvožđe, kalcijum i vitamin A.

Borovnice
Ovi sitni plodovi predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora gvožđda, kao i vitamina C. Preporučuje se u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Maline
Daju energiju, a zbog velikih količina vitamina C imaju jako antioksidaciono delovanje. Sadrže i folnu kiselinu, kalcijum i magnezijum. Bogata celuloznim vlaknima (7g/100g), malina je odlična protiv konstipacije. U ovom voću možete uživati bez straha od viška kilograma, jer imaju malu energetsku vrednost, sadrže najvećim delom vodu, te ugljene hidrate i proteine.

Ribizle
Ribizle su voće bogato vitaminom C, gvožđem i taninom, pa su zato idealna namirnica za sve koje pate od anemije. Takođe je reč o značajnom prirodnom antioksidansu, a dobar su izvor vitamina K i održavaju zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još