Otkrijte šta se sve nalazi u šoljici kafe

Otkrijte šta se sve nalazi u šoljici kafe

Autor: | 21/08/2014

0

Možda obožavate da dan započnete šoljicom kafe, ali dok uživate u poznatom ukusu, da li ste se ikad zapitali što se stvarno nalazi u kafi? Najnovija istraživanja upućuju na to da, zbog nestašice kafe, proizvođači sve češće u kafu dodaju najrazličitije dodatke, pa time varaju kupce.

Kako bi nadoknadili manjak kafe, dovitljivi proizvođači u kafu su počeli da stavljaju neverovatne dodatke, prenosi Yahoo Food. Zbog nestašice kafe, u šoljici vam tako često završi mleveno drvo, ljuske, cela bobica kafem, pa čak i grudvice zemlje.

Naime, jednom kada se prepeku i samelju, ti dodaci jako liče na kafu, pa ih je zbog toga vrlo teško razlikovati od kafe. A još više zabrinjava činjenica da prosečni potrošači kafe ne mogu razlikovati ukus kafe i dodataka.

Drugi dodaci koji se često nađu u kafi su pšenica, soja i kukuruz, čije je ukuse još teže razlikovati. Takođe u kafi se nalaze i smeđi šećer, pa i bobice acai. ‘Kukuruz se vrlo često koristi jer je slatkog ukusa, a potrošači ga jednostavno ne osete. Upravo zbog toga, nužna je metoda kojom bi se lako moglo otkriti je li određena kafa čista‘, rekla je Suzana Lucy Nixdorf za Yahoo Food.

Ona je već sama razvila takvu metodu koja se oslanja na statističke alate i laboratorijske tehnike, pa u 95 posto slučajeva može otkriti je li određena kafa čista. Ta će metoda biti predstavljena na godišnjem sastanku Američkog hemijskog društva u San Francisku.

Izvor: Tportal

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: kafa napitak ukus