Magnezijum: Blago iz prirode za naše dobro zdravlje

Magnezijum: Blago iz prirode za naše dobro zdravlje

Autor: | 22/07/2014

0

Istraživanja pokazuju da 80 odsto stanovništva ima neki od simptoma nedostatka magnezijuma. Razlog tome leži u činjenici da zbog sve agresivnijeg hemijskog tretiranja zemljišta, hrana i voda ne poseduju dovoljne količine ovog blagotvornog minerala.

Da li ste znali da je magnezijum jedan od najvažnijih unutarćelijskih minerala? Preko 350 vitalnih ćelijskih reakcija je direktno zavisno od prisustva ovog minerala u potrebnoj količini.

Magnezijum pomaže u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola u krvi. Ovaj mineral olakšava srčane tegobe, stabilizuje krvni pritisak, učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi, pospešuje fizičku kondiciju i reguliše rad creva.

Smanjena količina magnezijuma u organizmu je najčešći uzročnik nastanka hipertenzije, nepravilnog rada srca i ostalih ozbiljnih poremećaja. Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti: opšta slabost organizma, osećaj umora, nesvestica, vrtoglavica, poremećaj sna, grčenje mišića, nepravilan rad srca, uznemirenost, nervoza, razdražljivost, alergije, drhtavica, nizak nivo šećera u krvi.

Magnezijum je mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu i zato je neophodno obezbediti njegov svakodnevni, kontinuirani, unos u adekvatnoj količini putem hrane ili vode bogate ovim mineralom. Međutim, ne ostvaruju sva jedinjenja magnezijuma iste učinke, pa je bitno izabrati pravi oblik magnezijuma. Na primer: magnezijum u obliku sulfata (gorka so) u zanemarljivo maloj količini ulazi u krvotok i njegov efekat na organizam nije sistemski već površan i to na nivou digestivnog trakta. Zbog toga je ako vodite računa o svom zdravlju potrebno da izaberete magnezijum u obliku hidrogenkarbonata koji se potpuno rastvara i dospeva do svake ćelije organizma.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje magnezijuma na dnevnom novou i to u količini od 330-380 mg/l, a mi vam savetujemo da izaberete najlakši način njegovog unosa u obliku koji se potpuno rastvara u organizmu. Učinite svakoga dana nešto dobro za svoje zdravlje. Ne zaboravite svoju dnevnu dozu magnezijuma!

Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: magnezijum