Nikolija Jovanović otkriva tajnu savršene figure

Nikolija Jovanović otkriva tajnu savršene figure

Autor: | 06/07/2014

0


Atraktivna mlada pevačica Nikolija Jovanović svojim javnim nastupima stekla je epitet buntovne devojke, koja svoj imidž gradi na atraktivnom izgledu i provokativnim pesmama, a veliku podršku pruža joj majka Vesna Zmijanac, koja joj je glavni oslonac i podrška u životu. U nedavno završenom šou-programu “Ples sa zvezdama” u standardne latinoplesove unela je dozu sopstvenog slobodnog stila. Po završetku takmičenja vratila se treninzima u teretani, od koje je, dok je trajao šou, napravila kraću pauzu. Zgodna Beograđanka kaže da odmalena radi na svojoj kondiciji.
- Počela sam da treniram od svoje jedanaeste godine. Sa drugaricama sam odlazila na plivanje, tae bo, tenis, u školi sam trenirala odbojku i razne druge aktivnosti, ali sam od svega odustala, jer sam shvatila da mi grupni treninzi nikako ne odgovaraju. Ne volim da radim po nečijim pravilima, više volim da vežbam sama ili sa trenerom, ali u grupi nikako.

Mlada pevačica ne voli rutinu, kako u životu, tako i na treninzima, a bogato iskustvo posećivanja fitnes-centara kvalifikuje je za potencijalnu instruktorku.
- S obzirom na to da godinama odlazim u teretanu, s vremenom sam savladala sve programe i sa ovim iskustvom mogla bih slobodno da se oprobam u ulozi trenera. Gotovo da ne postoji vežba koju ne znam i često sebi osmislim treninge. Nekada ipak više volim da je trener sa mnom, jer mi je potrebna dodatna motivacija i neko da me natera da vežbam više nego što bih to sama radila. Znanja mi ne manjka, to je definitivno, ali volja ponekad ume da posustane - priznaje dvadesetčetvorogodišnja pevačica, koja se u letnjim mesecima ipak ređe opredeljuje za vežbanje u zatvorenom prostoru.
- Ne vežbam isključivo u teretani. Važno mi je da sam fizički aktivna, ali često menjam vrstu aktivnosti. Leti volim da plivam i tada se desi da dugo ne odem na trening, ali mi to ne smeta, jer mi je jedino važno da ne mirujem - kaže Nikolija, koja uprkos tome što je njena majka veliki zagovornik makrobiotičke ishrane više voli šarenoliku ishranu.
- Ne mogu da se pohvalim da strogo vodim računa o ishrani. Iako mi je u torbi makrobiotički obrok, ne ustručavam se da pre toga pojedem čokoladicu, mada ne bi trebalo to da radim. Balansiram koliko mogu, ali ja sam veliki hedonista, uživam u dobroj hrani i piću, i teško mi je da odolim. Uglavnom kombinujem zdravu i manje zdravu hranu, i tako mi odgovara. Još se vadim na mladost, godine su na mojoj strani - kroz osmeh kaže jedna od zvezda nedavno završenog šou-programa „Ples sa zvezdama“, u okviru koga je naučila zavodljive plesne pokrete, koji ipak nisu uspeli da je preobrate od buntovnog fristajl plesa, koji je igrala pre ulaska u šou.
- To iskustvo mi je bilo predivno, ali definitivno ću se vratiti fristajlu. Tri meseca nisam ušla u teretanu i plesanje mi je zaista prijalo, ali taman toliko koliko je trajalo. Volela sam da vežbam koreografiju pred nastup, ali nije moj fazon da plešem tango i ča-ča-ča. Iskoristiću to umeće za neki novi spot ili nastup, ali što se mene tiče, vraćam se onome što sam radila pre šou-programa - odlučna je Nikolija, koja uveliko radi na svojoj novoj pesmi, ali pre toga je otputovala u Ameriku, gde je uživala sa svojim dečkom Atanasiosom Adetokunbom, koji joj je velika podrška.
- Biću tamo mesec dana. Vreme je za odmor, uskoro krećem, a posle toga ću se posvetiti poslovnim planovima. Nova pesma je snimljena, ali premijere neće biti pre septembra - završava Jovanovićeva.

OPIS VEŽBI:


1 Vežba za noge
Vežba se izvodi kao i klasičan čučanj, ali su potkolenice raširene u većoj meri, a stopala okrenuta spolja, čime se pored kvadricepsa intenzivnije angažuje i muskulatura unutrašnje strane butine.


2 Vežba za stomak
Ovu vežbu isključivo rade napredni vežbači jer zahteva značajan nivo snage. Vežba angažuje i razvija pravi trbušni mišić. Takođe se, u manjoj meri, angažuju i kosi trbušni mišići. Zbog savijanja karlice unapred aktivniji su i slabinsko-bedreni mišić i zatezač butne fascije.


3 Vežba za ramena
Izvodi se u sedećem stavu, sa pravim leđima na pilates lopti sa bučicama. Držeći bučice nathvatom u nivou ramena, nadlaktice se naizmenično opružaju i podižu. Vežba angažuje deltasti mišić, uglavnom srednji segment trapeza i tricepsa i odlična je za lepo oblikovanje ruku.


4 Boks na fokuserima
Ovo je odlična antistres terapija za rekreativce, kao i napredne vežbače. Na fokuserima se ispravlja tehnika svih udaraca. Rad na njima zahteva veći napor nego na džaku, jer trener diktira intenzitet udaranja, kao i mogućnost napada i kretanja u prostoru. Vežba angažuje najviše mišiće ramenog pojasa, kao i trupa i nogu. Podiže snagu i izdržljivost na viši nivo.


5 Vežba rastezanja nogu I
Pasivno rastezanje sa trenerom je dva do tri puta efikasnije od aktivnog istezanja koje vežbač sam radi. U sedećem stavu ukrštaju se potkolenice u položaj "turskog seda" i rukama se drži za trenera, koji vas vuče na gore, rasteže i relaksira spoljnu, zadnju i sedalnu regiju buta, kao i kičmeni stub sa ramenim pojasom.


6 Vežba rastezanja nogu II
U ležećem položaju sa opruženim nogama pokreti se rade iz dva dela. U prvom je noga opružena u zglobu kolena i u tom položaju se zadrži do trideset sekundi. Prvi pokret intenzivnije rasteže zadnju ložu buta. U drugom delu, blagim i opreznim pritiskom stopala rasteže se zadnja loža potkolenice.


7 Vežba za nadlaktice
U stojećem stavu konopac se drži pothvatom, laktovima blisko pripijenim uz telo. Ova vežba izoluje triceps, ali varijacija sa konopcem intenzivnije angažuje spoljašnji deo tricepsa.

Piše: Deana Đukić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content
Akademija „Kočović“

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin